Corrupte Griekse ambtenaren niet vervolgd

De regering van de Griekse premier Samaras staat onder druk nu blijkt dat aan corrupte ambtenaren immuniteit is verleend. Slecht nieuws voor de Griekse én de Europese economie.

Een bord in een straat in Athene steekt de draak met de corruptie bij de overheid. Beeld Matador Network
Een bord in een straat in Athene steekt de draak met de corruptie bij de overheid.Beeld Matador Network

In Griekenland is ophef ontstaan over een maatregel die duizenden overheidsfunctionarissen met terugwerkende kracht immuniteit verleent, zodat ze niet kunnen worden vervolgd wegens corruptie. Het wetsartikel zat verstopt in een pakket maatregelen om de economie te stimuleren.

Critici klagen dat de maatregel een nieuwe belemmering vormt voor de toch al haperende strijd tegen de corruptie.

Volgens voorstanders van de maatregel is die erop gericht te voorkomen dat ambtenaren verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor eerder beleid of politieke belissingen. 'Deze wetten gaan niet over het toedekken van schandalen, maar zijn nodig om de overheid normaal te laten functioneren', zegt Nikos Alivizatos, die constitutioneel recht doceert aan de Universiteit van Athene.

Parlementariër Kostas Tzavaras noemt het echter onbegrijpelijk dat het parlement onderzoek doet naar corruptie, maar tegelijkertijd met terugwerkende kracht immuniteit verleent. 'Misschien moet er bescherming komen voor politieke beslissingen. Maar als je een miljoen dollar gestolen hebt, moet je als een misdadiger worden behandeld.'

Bescherming

Nieuwe wetswijzigingen bieden ook bescherming aan ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van pensioengelden en functionarissen die toezicht moeten houden op de bouw van scholen.

De klachten zijn koren op de molen van de linkse Syriza-partij, die veel kritiek heeft op de corruptie in het overheidsapparaat. De partij van Alexis Tsipras is ook fel gekant tegen de strenge bezuinigingen die de regering van premier Samaras heeft afgekondigd in ruil voor een reddingspakket van 240 miljard euro van de EU en het IMF.

Syriza heeft volgens de jongste opiniepeilingen een flinke voorsprong op de Nieuwe Democratie-partij van Samaras. De premier slaagde er vorige week nog in het vertrouwen van de meerderheid van het parlement te krijgen, maar het is niet uitgesloten dat hij begin volgend jaar ten val komt. Dan moet het parlement een nieuwe president kiezen en daarvoor heeft de regering de steun van de oppositie nodig. Als dat niet lukt, zijn er nieuwe verkiezingen nodig.

De leider van de linkse partij Syriza, Alexis Tsipras. Beeld ANP
De leider van de linkse partij Syriza, Alexis Tsipras.Beeld ANP

Inspecties

Samaras gaf Tsipras gisteren de schuld van het opnieuw oplopen van de rente op buitenlandse leningen. Volgens hem zijn buitenlandse investeerders bang dat Griekenland de hervormingen opgeeft. 'De afgelopen dagen heeft de grootste oppositiepartij die onzekerheid nog versterkt, waarmee zij de stabiliteit van het land rechtstreeks heeft ondermijnd', aldus Samaras.

Het kabinet speelde met de gedachte af te zien van de laatste tranche van bijna 10 miljard euro om zo af te komen van de inspecties van de trojka van het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. Die driemaandelijkse inspecties zijn zeer impopulair in Griekenland. Maar de kans dat Athene al kan afzien van de steun van het IMF is klein geworden door het oplopen van de rente.

De EU-landen, Duitsland voorop, willen Samaras zo lang mogelijk in het zadel houden, in de hoop dat de Griekse economie zich tegen de tijd dat zijn ambtstermijn ten einde komt, in juni 2016, heeft hersteld. De economie begint al iets op te leven, maar Griekenland kampt nog steeds met een werkloosheid die liefst 26 procent bedraagt.

Als Syriza aan de macht komt, vrezen zij een terugkeer naar de financiële onrust die de euro ondermijnde. Tsipras heeft laten weten dat zijn partij zal eisen dat een groot deel van de Griekse schuld wordt afgeschreven. Verder wil hij af van de bezuinigingen die de overheid in ruil voor het reddingspakket heeft afgekondigd.

Meer over