NieuwsLockdown

Coronamaatregelen in Turkije versoepeld, dragen van mondkapjes nog wel geadviseerd

De coronamaatregelen in Turkije worden met ingang van maandag aanzienlijk verlicht. Restaurants, theehuizen, parken en sportfaciliteiten gaan weer open, net als stranden en musea. Ook alle ambtenaren kunnen weer aan het werk.

Het vrijdaggebed buiten de Haci Bayram moskee in Ankara.  Beeld AFP
Het vrijdaggebed buiten de Haci Bayram moskee in Ankara.Beeld AFP

Turkije heeft de eerste fase van coronabestrijding afgesloten, zo verklaarde president Recep Tayyip Erdogan donderdagavond op televisie na kabinetsberaad. Volgens hem zijn er weinig landen die de epidemie met zoveel succes hebben aangepakt. Het dodental staat op bijna 4.500, op een bevolking van 83 miljoen.

Het treinverkeer tussen vier grote steden die tot nu van de buitenwereld waren afgesloten, wordt deels hersteld. Tussen Ankara, Istanbul, Konya en Eskisehir gaat een beperkt aantal treinen rijden, toegankelijk voor mensen die daarvoor toestemming hebben van de overheid. Het binnenlands luchtverkeer komt in de loop van juni weer op gang.

Het uitgaansverbod voor personen ouder dan 65 jaar blijft gelden, net als voor jongeren tot 18 jaar (tot nu was dat 20). Op één middag in de week mogen de groepen naar buiten. Cafés en nachtclubs blijven vooralsnog dicht. In vijftien grote steden is zaterdag en zondag nog een weekendlockdown van kracht.

Erdogan riep de Turkse bevolking op zich te blijven houden aan drie gezondheidsvoorschriften: mondkapjes dragen, afstand houden en persoonlijke hygiëne in acht nemen.

Volgens de president heeft het land de coronacrisis in economisch opzicht goed doorstaan. ‘We hebben niet de geringste twijfel dat we de verliezen van de afgelopen tweeënhalve maand in korte tijd zullen goedmaken’, zei hij. Minister van Financiën Berat Albayrak zei donderdag te verwachten dat Turkije het jaar met een positief groeicijfer zal afsluiten.

Meer over