Nieuwsschuldenlast

Coronacrisis halveert Hema-winst, overname door schuldeisers definitief

De winst van Hema is over het eerste kwartaal van 2020 meer dan gehalveerd, naar eigen zeggen door de coronacrisis. Het bedrijf maakt een turbulente periode door. Donderdag werd bekend dat de overname door schuldeisers definitief rond is.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de eerste drie maanden van 2020 maakte Hema 18 miljoen euro winst, 63 procent minder dan in dezelfde periode van 2019. Het gaat hier om de zogeheten operationele winst: het bedrag vóór rente en afschrijvingen. Door de coronacrisis moesten tweehonderd buitenlandse winkels van Hema maandenlang dicht, en vielen medio maart verkopen in Nederland vrijwel stil. Sinds half mei herstelt Hema snel.

De nettowinst, het bedrag onder de streep, maakt Hema nog niet bekend, maar dat die fors lager zal liggen is wel zeker. Dat komt onder meer door de enorme rente die Hema moet betalen over 750 miljoen euro aan leningen die het bedrijf al jaren als een molensteen om de nek hangen.

De schuld leidde er in juni toe dat het bedrijf in buitenlandse handen viel. Nadat Hema niet in staat bleek om 50 miljoen euro af te lossen, kregen de schuldeisers het onderpand in handen: Hema zelf. Donderdag werd bekend dat de transactie definitief rond is, waarmee Hema eigendom wordt van een consortium grotendeels Amerikaanse financiële partijen.

Goede moed

In ruil daarvoor gaan de schuldeisers akkoord met een schuldvermindering van 450 miljoen euro, waardoor Hema ‘slechts’ 300 miljoen euro aan leningen op de balans overhoudt. Daarmee komt het bedrijf in een veel gezondere financiële situatie. Hema-bestuursvoorzitter Tjeerd Jegen is nu vol goede moed dat het goedkomt, zei hij in een interview met de Volkskrant.

De buitenlandse schuldeisers zijn kredietverstrekkers, geen detailhandelaren. Zij willen Hema snel doorverkopen. Daarbij zijn zowel andere financiële partijen in de running als ‘strategische’ partijen: andere winkelketens.

Jumbo werd genoemd als mogelijke koper, omdat het bedrijf sinds begin dit jaar intensief samenwerkt met Hema. In alle Jumbo-winkels komen schappen met Hema-producten, en beide ketens willen samen een combiformule openen op NS-stations. In gesprek met de Volkskrant zei Jumbo-topman Frits van Eerd onlangs dat hij in 2018 al serieus overwoog om ‘heel Hema’ te kopen.

Mogelijkheden

Jumbo bleef dit keer aanvankelijk stil, maar zei vorige week niet geïnteresseerd te zijn in een overname van Hema. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen wil wel een bod doen, al is onduidelijk hoe hij dat wil bekostigen. De Telegraaf schrijft dat de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom, dat geld beheert van onder meer verzekeraars en pensioenfondsen, een bod overweegt. Volgens geruchten die De Telegraaf signaleert zou ook Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, kijken naar mogelijkheden.

Die laatste is pikant, omdat Albert Heijn en supermarktketen Jumbo verwikkeld zijn in een langslepende concurrentiestrijd. Een overname door een financiële partij zoals Parcom lijkt niet het meest gunstige scenario voor Hema. De voorlaatste eigenaar, het Britse investeringsfonds Lion Capital, zadelde het bedrijf nu juist op met de enorme schuldenlast waar het bijna aan ten onder ging. In een vraaggesprek zei Hema-topman Jegen vorige maand dat zo’n scenario zich onder zijn leiding niet zal herhalen.

Meer over