Cijfers bij het nieuws

Coronacijfers gaan gestaag de goede kant op, priktempo neemt toe

Coronacijfers gaan voorzichtig de goede kant op, groeitempo lager dan vorige week

Het gaat de goede kant op met het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland. Het RIVM meldde vrijdag 7.296 besmettingen, minder dan het aantal meldingen van vorige week vrijdag (7.562). Hierdoor daalt het zevendaags gemiddelde voor het eerst in vier weken. Het weektotaal laat nog wel een stijging zien ten opzichte van vorige week. Maar het groeitempo van 5 procent is een stuk lager dan een week eerder; toen liepen de besmettingen op met 16 procent. Dagelijks worden zo’n 76 duizend testen uitgevoerd, evenveel als vorige week. Het percentage dat positief test, is in een week tijd van 8,3 naar 8,7 procent gestegen, een indicatie dat het virus zich nog verspreidt. Het aantal nieuwe opnamen in het ziekenhuis neemt nog toe. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 300 nieuwe coronapatiënten opgenomen, een week eerder 272.

Ruim 86 duizend gezette prikken in één dag

Het Nederlandse vaccinatietempo is de afgelopen dagen flink opgevoerd. Volgens het Coronadashboard zijn op donderdag ruim 86 duizend prikken gezet, het hoogste dagtotaal tot nu. Het RIVM verwacht deze kalenderweek ruim 433 duizend prikken te zetten, noodzakelijk om het doel van bijna 6,6 miljoen op 1 mei te realiseren. Daarvoor moeten deze week dagelijks bijna 62 duizend doses worden toegediend. Door het wederom stilleggen van het toedienen vaccin AstraZeneca zal het tempo lager uitvallen dan gepland. Tot dusver zijn bijna 2,7 miljoen vaccins toegediend.

België denkt derde golf achter de rug te hebben

België heeft de piek van de derde coronagolf waarschijnlijk achter de rug. De toename van het aantal gemelde besmettingen lijkt te stagneren. De ziekenhuisbezetting vanwege covid-19 zal ook binnen een paar dagen afnemen, verwacht viroloog Steven Van Gucht van het Belgische coronacrisiscentrum. Ook in Italië neemt het aantal besmettingen af. In een week tijd daalde de registratie met 10 procent. In Frankrijk ziet de situatie er minder optimistisch uit. Vanaf zaterdag geldt opnieuw een strenge nationale lockdown door oplopende cijfers. De Fransen mogen zich nog enkel binnen een straal van 10 kilometer vanaf de eigen woning begeven en moeten na 19.00 uur thuisblijven. Ook in Duitsland stijgen de coronacijfers. In het Verenigd Koninkrijk blijven de gemelde besmettingen op laag niveau. Vanaf maandag mogen winkels, terrassen en andere publieke voorzieningen weer open.

Meer over