Nieuws

Corona treft kabinetsformatie: Ollongren positief, fractievoorzitters in quarantaine

De formatie van het nieuwe kabinet dreigt al in de eerste week vertraging op te lopen nu het coronavirus rondwaart op het Binnenhof. De gesprekken die voor vandaag gepland stonden, zijn stilgelegd nadat verkenner Kajsa Ollongren donderdagochtend de melding kreeg dat ze positief is getest.

Redactie
Minister Ollongren donderdagochtend op weg naar haar auto, nadat ze de melding van een positieve coronatest had gekregen.  Beeld EPA - Bart Maat
Minister Ollongren donderdagochtend op weg naar haar auto, nadat ze de melding van een positieve coronatest had gekregen.Beeld EPA - Bart Maat

Enkele fractievoorzitters zijn uit voorzorg in quarantaine gegaan. Ook de ministerraad vindt voorlopig digitaal plaats, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens de dienst heeft premier Mark Rutte ‘besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten’.

Ollongren en haar mede-verkenner Annemarie Jorritsma zouden vandaag verder praten met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, nadat ze eerder deze week al oriënterende gesprekken voerden met alle fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer.

Die gesprekken werden donderdagochtend in allerijl geannuleerd nadat Ollongren naar huis vertrok. Haar positieve test kwam na die van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Keijzer was afgelopen vrijdag aanwezig in de ministerraad. Er zijn behalve bij Ollongren nog geen besmettingen onder andere ministers vastgesteld. Premier Rutte is negatief getest, liet een woordvoerder donderdag weten.

Het is nog onduidelijk wat de gedwongen pauze betekent voor het tijdspad van de formatie. Ollongren en Jorritsma werden geacht begin volgende week hun verslag in te leveren bij Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, opdat de nieuwgekozen Tweede Kamer er woensdag over in debat zou kunnen. De Kamer moet dan een informateur aanwijzen die de daadwerkelijke onderhandelingen gaat begeleiden.

De Tweede Kamer laat weten dat nu wordt onderzocht of de gesprekken op een alternatieve wijze kunnen worden voortgezet, maar Jorritsma liet donderdag al weten dat zij wel rekent op vertraging.

Intussen hebben ook enkele fractievoorzitters besloten in quarantaine te gaan. Zij waren eerder deze week allemaal gedurende langere tijd met Ollongren in gesprek in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft al haar afspraken voor de komende dagen afgezegd, evenals Bij1-leider Sylvana Simons. Dat doen zij uit voorzorg, want volgens de coronaregels is quarantaine alleen vereist als je binnen anderhalve meter van een besmet persoon bent geweest. Dat is volgens Jorritsma niet gebeurd.

Net als in 2017 vinden de verkennende gesprekken voor de kabinetsformatie plaats in de zogenoemde Stadhouderskamer. Eerder leek dat niet mogelijk, omdat een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de ventilatie in de Tweede Kamer onder de loep nam een zeer negatief oordeel velde over die ruimte. De luchtverversing was daar zo slecht ‘dat deze ruimte maximaal door 1 persoon en dus niet als vergaderruimte kan worden gebruikt’, aldus installatiebedrijf Beekink in een rapport uit november.

Volgens een woordvoerder van Kamervoorzitter Khadija Arib is de luchtverversing inmiddels verbeterd via de plaatsing van ‘twee mechanische ventilatie-units’. De partijleiders die de afgelopen dagen in de Stadhouderskamer waren samen met Ollongren lopen daardoor geen extra risico op besmetting. ‘De ventilatie in de Stadhouderskamer voldoet nu aan de regels die we daar in Nederland aan stellen’, aldus Bas van der Vaart van Beekink Installatieadviseurs.

Meer over