Nieuws

Corona blijft KLM parten spelen; opnieuw ontslagen

KLM ontslaat opnieuw honderden werknemers. De luchtvaartmaatschappij heeft circa vijfhonderd functies boventallig verklaard.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Zo’n tweehonderd medewerkers denkt de luchtvaartmaatschappij via herplaatsing en detachering aan het werk te kunnen houden, maar voor de overige is geen plek meer. Dit hebben de boventallige personeelsleden deze week te horen gekregen, meldt KLM. Het is onduidelijk bij welke bedrijfsonderdelen de klappen vallen.

Vorig jaar kondigde KLM vijfduizend van de toen nog 33 duizend banen te schrappen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. In een groot deel van maart en in april kwam de vloot van KLM vrijwel geheel aan de grond te staan, omdat in de hele wereld inreisverboden werden afgekondigd om verspreiding van het coronavirus te verhinderen.

In de daaropvolgende maanden heeft KLM veel minder vluchten uitgevoerd dan normaal. Toestellen zaten nog niet voor de helft vol, en soms niet eens voor eenderde.

In november waarschuwde topman Pieter Elbers dat het vertrek van vijfduizend personeelsleden niet voldoende zou zijn, als het aantal vluchten en passagiers zou achterblijven bij de verwachtingen. Elke 10 procent minder ‘productie’ zou nog eens 1.500 arbeidsplaatsen kosten, schreef Elbers aan zijn personeel. In de zomer was er nog hoop dat KLM aan het eind van het jaar op 80 procent van zijn capaciteit zou vliegen, maar dat werd niet gehaald.

De luchtvaartmaatschappij sloot 2020 af met 11,2 miljoen passagiers, 30 procent van de 35,1 miljoen die in 2019 aan boord stapten. Of en wanneer KLM nieuwe ingrepen gaat doen in het personeelsbestand is onduidelijk.

Intussen lopen de onderhandelingen tussen Nederland en Frankrijk over extra steun aan moederbedrijf Air France-KLM uiterst moeizaam. Den Haag zou alleen geld willen steken in KLM.

Meer over