NieuwsCoronavirus

Corona bereikt gevangenissen, functionarissen ontslagen

De Chinese autoriteiten hebben een aantal hoge functionarissen ontslagen na een uitbraak van het coronavirus in drie Chinese gevangenissen. Bij elkaar hebben ongeveer vijfhonderd gevangenen het virus opgelopen. Twee van de gevangenissen liggen buiten de provincie Hubei, de brandhaard van de epidemie.

Politie beschermt zich tegen het virus op de luchthaven van Nanning. Beeld Getty Images
Politie beschermt zich tegen het virus op de luchthaven van Nanning.Beeld Getty Images

Als gevolg van de ontdekking hebben de autoriteiten het aantal nieuwe besmettingsgevallen weer omhoog moeten bijstellen. De groei van het aantal nieuwe gevallen begon de afgelopen dagen juist af te vlakken. Maar donderdag werden 1109 nieuwe gevallen geregistreerd, aanzienlijk meer dan de 394 de dag ervoor. In totaal zijn er nu 74 duizend gevallen geregistreerd. Het aantal doden staat op 2.100.

In de Rencheng-gevangenis in Jining, een stad op 700 kilometer van Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, bleken 200 gedetineerden en zeven bewakers besmet. De oorsprong van de uitbraak in de gevangenis ligt vermoedelijk bij een bewaker die begin februari symptomen van het virus begon te vertonen. Uiteindelijk besloten de autoriteiten al het personeel en de gevangenen te testen, waarna de ernst van de situatie bleek.

Ontslag

Een hoge partijfunctionaris van het provinciebestuur en zeven gevangenisfunctionarissen zijn ontslagen wegens wanbeleid. Om de uitbraak onder controle te krijgen hebben de autoriteiten van de provincie Zhangdong een ziekenhuis aangewezen voor de behandeling van gevangenen.

In de zuidelijke provincie Zhejiang werden maatregelen genomen tegen de directie van de Shilifeng-gevangenis. Daar bleken 34 gevangenen besmet. De meeste besmettingsgevallen werden ontdekt in een vrouwengevangenis in Wuhan. Daar zijn 230 mensen besmet. De autoriteiten zijn bang dat ook andere gevangenissen in het land worden getroffen door het virus, aangezien de gevangenen dicht op elkaar zitten in de vaak overvolle detentiecentra.

Held

In Wuhan overleed een jonge arts die coronapatiënten behandelde aan de gevolgen van het virus. Volgens de autoriteiten was hij besmet geraakt, toen hij ‘in de frontlinies’ werkte. De dood van de 29-jarige Peng Yinhua kwam hard aan, temeer omdat Chinese media hem eerder hadden bezongen als een held. Hij had zijn huwelijk uitgesteld om zich te wijden aan de strijd tegen het virus.

Opnieuw besmet

Een vooraanstaande Chinese expert op het gebied van besmettelijke ziekten, Zhao Jianping, waarschuwde dat het aantal nieuwe besmettingen weer kan stijgen na het afvlakken van de groei eerder deze week. Volgens Jianping, die aan het hoofd staat van het team dat de uitbraak in de provincie Hubei onder controle probeert te brengen, werden sommige patiënten die van het virus waren hersteld opnieuw positief getest. Dat betekent dat zij anderen nog kunnen besmetten.

Het beste zou zijn patiënten die er weer bovenop zijn alsnog twee weken in quarantaine te houden, meent Zhao Jianping. ‘Maar waar breng je die mensen onder? Als ze thuis zijn, kunnen ze anderen besmetten, maar als ze in het ziekenhuis blijven leggen ze beslag op de toch al overbelaste middelen waarover die beschikken’, zei hij tegenover een Chinees weekblad.

Nieuw coronavirus verspreidt zich snel: dit weten we tot nu toe

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreidt. Langzaam maar zeker komen we meer te weten over dit coronavirus. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over