Corner

Hij was ooit de koning onder de strafcornerspecialisten. Boem Boem Bovelander. Zijn lichaamsbouw, lange armen en korte beentjes, maakten hem uitermate geschikt voor het vak....

Tynke Landsmeer

'Het ritme is het allerbelangrijkste', zegt Floris Jan Bovelander, sinds een paar dagen toegevoegd aan de begeleidingsstaf van het Nederlands hockeyteam. 'Het aangeven is het makkelijkst. Met een beetje goede wil kan iedereen dat leren.' Toch moeten alleen al bij het aangeven van de bal minstens drie details kloppen: richting, snelheid en timing.

Het stoppen van de bal is daarentegen een gave. Marc Delissen was in zijn tijd een hele beste. 'De kleintjes zijn in het voordeel. Je moet bijna met je neus op de grond liggen.' De houding van de stick ten opzichte van de bal, de hoek ten opzichte van het gras, de positie ten opzichte van het lichaam, het tikje naar de afmaker, de richting en het ritme luisteren nauw.

'Dat wordt wel eens onderschat. De afmaker krijgt alle credits als er een doelpunt wordt gemaakt uit de strafcorner, maar als het ritme niet loopt is het lastig scoren', zegt Bovelander.

Oefenen, oefenen, oefenen. Om uiteindelijk een ideale score van zo'n dertig procent per wedstrijd te halen. Daarvoor moet de afmaker over een ijzersterk zenuwgestel beschikken. 'Het is de juiste balans tussen spanning en ontspanning', zegt Bovelander. 'Een goede cornerschutter slaat op cruciale momenten toe. Je moet het in je hebben om de 1-0 te maken of de winnende treffer. Ik was nooit zo goed meer op de 3-0.' Twee keer haalde hij de honderd procent: in de halve finale en in de finale van het WK in 1990: drie uit drie en twee uit twee.

Bram Lomans heeft het ook. Lang (twee meter) is duidelijk in het voordeel. De armswing en daarmee de snelheid van de bal wordt groter. Waar Lomans, als pusher, tegenwoordig snelheden van honderd kilometer per uur haalt, sloeg Bovelander de ballen met 150 kilometer in het doel. Niet zonder gevaar.

De Duitser Stephan Blöcher miste de olympische finale in Seoul nadat een afzwaaier van Bovelander op zijn schedel belandde. 'Het is nog lang wazig in zijn hoofd geweest.' Ooit sloeg de bal een keeper door de helm een gat in het hoofd. 'Sinds die tijd zijn de spelregels veranderd. De bal mag nu alleen nog buiten de cirkel worden gestopt.'

De snelheid is daarmee afgenomen, het gevaar niet. Elk jaar laait de discussie weer op of de regels rond de strafcorner aanpassing behoeven. Niet alleen het gevaar, maar ook de relatief hoge straf voor een klein vergrijp, is onderdeel van de debatten. Een strafcorner wordt al toegekend als de bal in de cirkel bewust op de voeten van een verdediger wordt getikt. Met een beetje oefening is er vervolgens dertig procent kans op een treffer.

De kritiek is terecht, vindt Bovelander. Maar afschaffen kan niet. De strafcorner is onlosmakelijk met hockey verbonden. De traditie Litjens, Kruize, Bovelander, Lomans zal weer door nieuwe, lange helden worden voortgezet.

Meer over