Cornelissen grijpt naast wereldbeker

Adelinde Cornelissen is zaterdag tweede geworden in de dressuurfinale van de wereldbeker in Göteborg. Dat betekende een stapje terug voor de amazone, die het evenement de afgelopen twee keer had gewonnen. Met Jerich Parzival kwam ze tot een score van 86.214. De overwinning ging naar de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill (88.286).

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Edward Gal, met Totilas zegevierend in 2010, werd deze keer derde. Met Glock's Undercover was hij goed voor 84.446. Marlies van Baalen, de derde Nederlandse deelneemster, werd 12de. Met Miciano kwam zij uit op 70.286.

Eerder in de week vertoonde Cornelissen, dit seizoen vaak eerste in de wereldbekerwedstrijden, al enige haperingen in de Grand Prix. Ze eindigde toen op een voor haar zeer ongewone vierde plaats.

In de kür deed ze het zaterdag aanmerkelijk beter. Haar prestatie was zelfs bijna gelijk aan die waarmee ze vorig jaar in Den Bosch won. Alleen was er nu iemand die iets hoger scoorde.

Voor het eerst sinds 2009 ging de zege in de finale niet naar Nederland. Cornelissen, meervoudig Europees kampioene, veroverde vorig jaar met Parzival zilver op de Olympische Spelen van Londen. Ze wilde niets van een teleurstelling weten. 'Eigenlijk ben ik heel tevreden. Ik heb alles gedaan wat ik kon. Mijn paard liep goed. Meer dan dit zat er niet in.'

Bij de springruiters won Beezie Madden zondag de wereldbeker. De Nederlandse ruin Simon, waarmee Jeroen Dubbeldam in Londen nieuw olympisch succes had willen najagen, droeg de Amerikaanse amazone naar de zege door in de beslissende omloop foutloos te blijven.

Madden versloeg in de barrage olympisch kampioen Steve Guerdat, haar enig overgebleven concurrent. De Zwitser moest als eerste starten en naam veel risico, met twee springfouten als gevolg. Marc Houtzager liep met Sterrehof's Tamino in de twee manches op de slotdag 12 strafpunten op en eindigde als zevende in het WB-klassement.

undefined

Meer over