Cornelis Vreeswijk steeds populairder

Zestien jaar na zijn dood is Cornelis Vreeswijk in Zweden beroemder dan ooit. Producer en pianist Berndt Egerbladh vergelijkt de zanger met Billie Holiday en noemt hem een genie....

'Vreeswijk is het beste wat wij sinds Rembrandt van Nederland hebben gekregen', schreef literatuurcriticus Bengt Holmqvist.

In Cornelis Vreeswijk leeft! laat documentairemaker Hans Polak zien hoezeer de zanger nog leeft in de harten van de Zweden en hoe een groeiend aantal Nederlanders Vreeswijk nog adoreert.

Hans Polak raakte al filmend voor zijn documentaire Familiestrand in IJmuiden geeresseerd in Vreeswijk. Iemand speelde op het strand De Thuishavensambaen dat bracht Polak op het idee om een film te maken over deze beroemde IJmuidenaar. Polak: 'Tijdens onze research kwamen we steeds meer onder de indruk van de verscheidenheid aan prachtige liedjes die hij heeft gemaakt: liefdesliedjes, geestige ballades en scherpe, politiek getinte liederen.' Vreeswijk had het hart aan de linkerkant. Zijn jongste zus Tonny Bik-Vreeswijk zegt daarover in de documentaire: 'Hij was eerst communist. En later toerde hij met de socialistische premier Olaf Palme, totdat hij ontdekte dat die jongens ook niet helemaal zuiver waren.' Cornelis Vreeswijk leeft!, Nederland 3, 21.00 uur.

Meer over