Corendon schrapte vluchten Sharm al-Sheikh vanwege beveiliging

Luchtvaartmaatschappij Corendon heeft al vorig jaar na 'informatie van Nederlandse inlichtingendiensten' de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh als bestemming geschrapt. Van de luchthaven in die Egyptische badplaats werd toen al gezegd dat de beveiliging ernstig tekortschoot, aldus Corendon in reactie op het negatieve reisadvies dat Buitenlandse Zaken vrijdag uitgevaardigde.

Toeristen vandaag in Sharm al Sheikh. Beeld reuters
Toeristen vandaag in Sharm al Sheikh.Beeld reuters

Maandag trok Buitendse Zaken het negatieve reisadvies voor de luchthaven van Sharm el-Sheikh weer in. Eerder op de dag hadden reisorganisaties TUI en Neckerman laten weten niet te zullen vliegen op de badplaats tot 18 december, met uitzondering van evacuatievluchten.

Corendon gaat als enige van de Nederlandse reisorganisaties een stap verder dan het advies van vrijdag in het beoordelen van de veiligheidssituatie in het Egyptische Rode Zee-gebied. Buitenlandse Zaken ziet alleen Sharm el-Sheikh als een te mijden, onveilige luchthaven.

Nu zo goed als vaststaat dat het verongelukte Russische passagiersvliegtuig is neergestort als gevolg van een bomaanslag heeft Corendon zelf tot 18 december alle vluchten op twee andere luchthavens van andere populaire badplaatsen aan de Rode Zee, Marsa Alam en Hurghada, geschrapt.

Ook dat besluit is genomen op basis van gegevens van 'Nederlandse inlichtingendiensten' die luchtvaartmaatschappijen vorige week donderdag hebben bijgepraat over risicovolle regios in Egypte en over de beveiliging van luchthavens . Voor Corendon gaat het om vier vluchten per week waardoor nu zo'n tweeduizend klanten ofwel hun geld terugkrijgen ofwel naar een andere vakantiebestemming worden omgeboekt.

Moet Westen vrezen voor terreuraanvallen IS?

De Russische Airbus is vrijwel zeker getroffen door een bom van IS. Treedt de terreurgroep daarmee in het voetspoor van Al Qaida? Het is in elk geval een 'geweldige propagandastunt'.

Kritiek op reisadvies

Corendon noemt het 'apart' dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nu alleen afraadt om op Sharm el-Sheikh te vliegen. 'Maar iedereen maakt zijn eigen afweging', zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij, tevens touroperator. 'Wij hebben de conclusie getrokken dat de Egyptische badplaatsen nu niet de juiste vakantie-stemming oproepen bij onze klanten.'

Andere reisorganisaties als TUI en Thomas Cook zijn juist blij dat Buitenlandse Zaken niet het hele toeristische gebied aan de Egyptische kant van de Rode Zee tot onveilig heeft bestempeld. Zij spreken van een 'genuanceerd' advies. 'Vroeger werd maar al te vaak een hele regio getroffen, nu geeft het ministerie heel precies aan waar veiligheidsproblemen spelen', zegt een ANVR-woordvoerster.

Kritiek op het reisadvies van Buitenlandse Zaken is er wel bij het CDA. Tweede Kamerlid Martijn van Helvert noemt het 'heel raar' dat niet de hele Rode Zee-regio tot onveilig gebied is verklaard. Nu moeten toeristen zelf maar inschatten of ze bijvoorbeeld nog naar Hurghada durven, zegt Van Helvert. Als Buitenlandse Zaken het hele gebied tot onveilig had bestempeld, ontstaan ook geen problemen met het vergoeden van annuleringen, aldus het CDA.

Verwarrend

Ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke is niet gelukkig met het reisadvies dat alleen de luchthaven en bijvoorbeeld niet de badplaats van Sharm el-Sheikh als riskant betitelt. 'Verwarrend', noemt Ten Broeke het advies om plekken waar veel buitenlanders vertoeven te mijden, terwijl de badplaatsen zelf zogenaamd veilig zijn.

Juist in deze tijd van het jaar is de Rode Zee regio als (goedkope) zonbestemming erg populair. Alleen al vanuit Nederland wordt er per week tientallen keren op de badplaatsen gevlogen.

Buitenlandse Zaken weerspreekt de kritiek van het CDA als zou Nederland het enige Europese land zijn dat niet voor heel Egypte een negatief reisadvies heeft afgegeven. 'Onzin, we lopen precies in de pas met bijvoorbeeld de Britten en de Belgen.'

Over het beleid van Corendon heeft het ministerie geen oordeel. 'Het staat iedere reisorganisatie vrij om eigen prioriteiten te stellen. Maar wij zeggen niet dat er geen enkele risico kleeft aan een verblijf in Egypte. Het is geen Ameland.'

Meer over