Corbyn kent weinig succes in eerste electorale test

De meerderheid kwijt in de assemblee van Wales, gereduceerd tot splinterpartij in Schotland en geen enkele terreinwinst in Engeland. Hoewel er een nog zwaardere nederlaag was voorspeld voor de Britse Labour Partij, is de eerste electorale test van de socialistische leider Jeremy Corbyn geen succes geworden.

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour Partij. Beeld epa
Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour Partij.Beeld epa

Een fractiewoordvoerder uit Corbyns-ploeg stelde dat de kiezers geen heil zien in de nieuwe koers, maar de kans is klein dat de positie van Corbyn in gevaar is. De enige overwinning komt in Londen, waar Sadiq Khan vrijwel zeker burgemeester wordt.

Normaal gesproken fungeren gemeenteraadsverkiezingen als een uitlaatklep voor ontevreden kiezers. Dit keer echter, was het vooral een test voor Corbyn. Zo leefde de hoop dat de verkiezing van deze socialist de wind uit de zeilen zou nemen van de socialistische Scottish National Party (SNP). Dat bleek niet het geval te zijn.

Schots Labour is nog kleiner geworden. Dat de SNP van Nicola Sturgeon de absolute meerderheid is kwijtgeraakt is te danken aan de wederopstanding van de Schotse Conservatieven, die tegen onafhankelijkheid zijn. Een tweede referendum is nu ver weg.

UKIP naar zeven zetels

In het prinsendom Wales was een ander beeld te zien. Daar verloor Labour de meerderheid in het parlement, dit ten bate van het links-nationalistische Plaid Cymru en vooral UKIP. De partij van Nigel Farage kwam vanuit het niets op zeven zetels, onder meer bekleed door de voormalige Conservatieven Mark Reckless en Neil Hamilton. Zeker in het zuiden, dat sterk verengelst is, heerst een eurosceptisch gemoed.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Engeland verloren zowel Labour als de Conservatieven licht. De Liberaal-democraten tonen tekenen van herstel na de dramatische parlementsverkiezingen van een jaar geleden en UKIP lijkt haar aantal raadsleden te verdubbelen. Londen kent van oudsher een eigen politiek micro-klimaat. Daar gaat Labours Khan zijn Conservatieve tegenstrever Zac Goldsmith met groot gemak verslaan.

Corbyn is niet uitgenodigd voor Khans feest.

Meer over