'Copiloot was behandeld om zelfmoordneigingen'

Andreas Lubitz, de copiloot die vorige week wellicht met opzet een Airbus van Germanwings liet crashen in de Franse Alpen, is in het verleden behandeld voor zelfmoordneigingen. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie vandaag gezegd.

Door redactie
Andreas Lubitz Beeld Facebook
Andreas LubitzBeeld Facebook

'Enkele jaren voordat hij zijn vliegbrevet haalde, is de copiloot langdurig psychotherapeutisch behandeld voor duidelijke zelfmoordneigingen', verklaarde het OM in Düsseldorf. Sindsdien zou Lubitz tijdens zijn doktersbezoeken geen tekenen meer hebben vertoond van suïcidaal gedrag of agressieve neigingen tegenover anderen.

Aanwijzingen voor een kwaal zijn in zijn medisch dossier niet terug te vinden. Ook zijn er geen tastbare bewijzen dat Lubitz vorige week het vliegtuig van Barcelona naar Düsseldorf in de Franse Alpen zou laten neerstorten. Ook is geen afscheidsbrief in zijn woning of bij zijn ouders aangetroffen. Over een mogelijk motief kan het Duitse OM niks kwijt.

undefined

Volgens The New York Times bezocht Lubitz in de periode voor de crash een ziekenhuis in Düsseldorf omdat hij oogproblemen had. Die zouden zijn carrière als vlieger in de weg hebben kunnen staan.

Vorige week vond de Duitse justitie in het appartement van Lubitz in Düsseldorf een doktersverklaring om zich ziek te melden. Het briefje was in stukken gescheurd. Er stond in dat Lubitz niet kon werken, maar wat hem mankeerde is niet bekendgemaakt.

Lubitz' werkgever Germanwings, de prijsvechter van Lufthansa, was niet op de hoogte van zijn ziekte.

Meer over