Contractbreuk kost Tiffany 328 mln

Horlogemaker Swatch is in het gelijk gesteld in een conflict met Tiffany & Co. De juweliersketen krijgt een boete die hoger is dan haar winst van afgelopen jaar, bleek maandag in Rotterdam.

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De fameuze Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co heeft woedend gereageerd op een uitspraak van een Nederlands arbitrageplatform. Dat oordeelde maandag dat Tiffany 328 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan de Zwitserse horlogemaker Swatch vanwege contractbreuk. Dat is meer dan Tiffany afgelopen jaar aan winst heeft binnengehaald.

In 2007 zou Swatch met Tiffany een contract hebben afgesloten om de verkoop van horloges te stimuleren, maar de juweliersketen zou in gebreke zijn gebleven. Tiffany vindt echter dat het de schuld van Swatch is en verwijt de horlogemaker contractbreuk.

Beide partijen hadden het geschil al in 2011 aan het Nederlandse Arbitrage Instituut (NAI) in Rotterdam voorgelegd. Michael Kowalski, de topman van Tiffany, zei maandag 'geschokt en extreem teleurgesteld' te zijn over het besluit. Volgens hem heeft het NAI niet gekeken naar de feiten. Tiffany beraadt zich op vervolgstappen, aldus Kowalski.

In 2007 kondigden Tiffany en Swatch aan voor de duur van twintig jaar onder de naam Tiffany Watch Co een joint venture op te richten. Tot dan toe verkocht Tiffany behalve prestigieuze merken als Rolex en Patek Philippe ook horloges onder eigen merknaam. Maar de kwaliteit daarvan was onvoldoende. Met Swatch hoopte Tiffany een horloge onder eigen merknaam te kunnen presenteren die aan de hoogste eisen zou voldoen. De horloges zouden niet alleen via de Tiffany-winkels worden verkocht maar ook via alle andere juweliers in de wereld die de uurwerken in hun collectie zouden willen opnemen, waaronder de winkels van Swatch zelf.

Tiffany hoefde de horloges alleen maar te verkopen via de eigen winkels. Swatch werd verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie en de verdere distributie. Afgesproken was dat elk 50 procent van de winst zou krijgen.

Naya Hayek - een van de telgen van de Swatch-oprichter - kreeg de leiding over de joint venture. Maar het eerste horloge dat onder de merknaam Tiffany & Co werd gepresenteerd, bleek niet aan de hoge eisen van Tiffany te kunnen voldoen. De horloges misten klasse en elegantie. In 2010 ontstond ruzie en in 2011 stapte Swatch uit de joint venture.

De partijen dienden over en weer schadeclaims in en uiteindelijk werd de zaak voorgelegd aan het NAI in Rotterdam. Tiffany werd niet alleen veroordeeld tot 328 miljoen euro aan schadevergoeding, maar moet ook de kosten van het proces betalen, ruim 6 miljoen euro.

BREAKFAST AT TIFFANY'S

In Truman Capotes boek Breakfast at Tiffany's noemt Holly Golightly de winkel nog 'de beste plek in de wereld waar nooit iets slechts zal kunnen gebeuren'. De Amerikaanse juweliersketen is een van de oudste ter wereld. De eerste winkel dateert uit 1837 en het vlaggeschip - de winkel aan 5th Avenue in New York - is in die stad een van de bekendste toeristische attracties. De zaak heeft gefigureerd in vele filmklassiekers als Sweet Home Alabama, Diamonds are Forever en Sleepless in Seattle. Het bekendst is de verfilming van Capotes boek met Audrey Hepburn en George Peppard in de hoofdrollen.

Meer over