Continue lastpak binnen de zestien meter

Hans Posthumus was de eerste in een reeks mislukte kroonprinsen van de beroemde Feyenoord-spits Ove Kindvall. In België werd Posthumus topscorer.

Hans Posthumus in 1972. Beeld
Hans Posthumus in 1972.Beeld

Hij was de eerste kroonprins van de fameuze Feyenoord-spits Ove Kindvall die in 1970 met zijn goal de Rotterdamse club de allereerste Nederlandse Europacup 1 had bezorgd.

'Geweldige één-twee. En een jongen met een goed stel hersenen', zei toenmalig Feyenoord-manager Guus Brox over Hans Posthumus die vlak voor Kerst 1970 van Wageningen naar Rotterdam verhuisde. Nadat Kindvall aan het einde van dat seizoen vertrok, moest Posthumus de goals gaan maken. Hij viel op door zijn enorme snor en nogal norse blik. In het seizoen 1971/72 kwam hij in de basis. Hij scoorde twee goals tegen Blauw-Wit voor de beker, twee in de competitiewedstrijd tegen NEC, weer twee tegen MVV en zelfs twee in een oefenwedstrijd tegen Sparta Praag. 'Hans Posthumus is de oplossing. Als hij een goal scoort krijg je er nog een bij', schreef een krant.

Mislukte spitsen

Toen kwam de wedstrijd tegen Benfica in de kwartfinale van de Europacup. Posthumus klapte in de eerste helft door zijn enkel en raakte zwaar geblesseerd. Feyenoord verloor twee weken later in Lissabon roemloos met 5-1. Hij kwam niet meer terug en werd de eerste in een lange rij van spitsen die in Rotterdam zouden mislukken. Na hem volgden Matthias Maiwald, Attila Ladinsky, Steve Wegerle en Clyde Best. Elk jaar kwam er een nieuwe spits die, enkele uitzonderingen daargelaten (Van Hooijdonk, Pellè), in Rotterdam telkens door de mand viel en daarna vaak weer zoals Posthumus elders successen vierde.

Posthumus overleed 15 februari in zijn woonplaats Grave aan de gevolgen van longkanker, die in 2013 bij hem was vastgesteld. Hij werd 68 jaar eerder geboren in Hardewijk als een van de vier kinderen van een politie-rechercheur. Daar maakte hij furore bij de amateurvereniging VVOG. Hij kon geweldig koppen, had een hard schot en was een continue lastpak binnen de zestienmeter.

Belgisch topscorer

In zijn debuutwedstrijd op 16-jarige leeftijd maakte hij meteen een hattrick. Nadat VVOG in 1969 de algemene amateurtitel greep, kreeg Posthumus een contract bij FC Wageningen, dat in de Tweede Divisie speelde. Hij maakte in zijn eerste seizoen meteen 27 doelpunten en werd topscorer. Posthumus wilde een beter contract, maar de club weigerde. In de winterstop klopte Brox aan. Hij kon naar Rotterdam, waar hij zou spelen met de grote sterren Van Hanegem, Israël en Moulijn. Maar hij was niet goed getraind. Er kwamen blessures. Na de wedstrijd tegen Benfica ging Feyenoord op zoek naar een andere spits.

Posthumus wilde geen invallersrol. Hij verhuisde naar België, maakte in twee seizoenen 42 goals voor Racing Mechelen en vervolgens in twee seizoenen 47 goals voor Lierse SK. In het seizoen 1975/76 werd hij Belgisch topscorer, na Jan Mulder en Rob Rensenbrink de derde Nederlander die dat lukte.

In 1976 wilde trainer Hans Croon hem naar Anderlecht halen. Maar juist op dat moment werd Croon ontslagen en tekende in Nederland bij NEC. Posthumus ging mee en maakte in het eerste seizoen twaalf doelpunten. Maar hij raakte opnieuw geblesseerd en werd uiteindelijk voor topvoetbal afgekeurd vanwege een hernia. Hij had wel zoveel geld verdiend dat hij een hondenpension kon overnemen in Nederasselt. Dat zou hij samen met zijn echtgenote Joke 24 jaar exploiteren.

Met voetbal had hij niet zoveel meer, zegt zij. 'Hij keek zondagavond nog wel naar Studio Sport. Maar voor een wedstrijd door de week bleef hij niet thuis. Hij heeft nog wel een keer een jeugdteam begeleid. Maar daar was hij niet geschikt voor. Veel te streng. Hij stuurde kindertjes naar huis als de schoenen niet gepoetst waren.'

Hans Posthumus heeft twee kinderen, waarvan er een nog in België heeft gevoetbald.

Meer over