nieuwsItalië

Conte gaat nieuw Italiaans kabinet leiden met Vijfsterrenbeweging en centrumlinkse PD

Giuseppe Conte gaat een nieuw Italiaans kabinet formeren met de Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse PD. Hij heeft het verzoek van president Sergio Mattarella donderdag geaccepteerd. Lega-leider Matteo Salvini, aanstichter van de regeringscrisis, staat definitief buitenspel.

Castor van Dillen
Premier Giuseppe Conte arriveert vrijdag bij de Italiaanse Senaat. Beeld AFP
Premier Giuseppe Conte arriveert vrijdag bij de Italiaanse Senaat.Beeld AFP

‘We moeten de verloren tijd goedmaken en de centrale rol van Italië in Europa herstellen’, verklaarde beoogd premier Conte donderdag. De nieuwe regering bestaat uit een ongewone coalitie tussen de populistische Vijfsterrenbeweging (ook onderdeel van het vorige kabinet met Salvini’s Lega) en de sociaal-democratische PD (oppositie bij de vorige regering). De twee toekomstige regeringspartners lagen afgelopen jaren stevig met elkaar overhoop.

Conte (55) moet snel handelen om te voorkomen dat er een btw-verhoging in werking treedt die de Italianen hard zal raken. Ook moet er een voordracht worden gedaan voor een Italiaanse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie en moet de staatsbegroting op orde worden gemaakt.

De Vijfsterrenbeweging en PD krijgen de kans om een nieuw kabinet te vormen, omdat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Lega-voorman Salvini begin augustus zijn vertrouwen opzegde in de coalitie van zijn Lega met de Vijfsterrenbeweging. Conte was de (onafhankelijke) premier van deze coalitie. Salvini’s beslissing betekende het einde van het eerste geheel populistische kabinet van West-Europa.

Met de val van de regering hoopte Salvini op nieuwe verkiezingen. Daar had hij alle vertrouwen in, want Lega is de grootste in de peilingen. Nu is Salvini de grote verliezer en beschuldigt hij de nieuwe coalitie van een bewuste poging een machtsovername van Lega te saboteren. Het is overigens niet ongebruikelijk dat Italië een nieuwe regering krijgt zonder volksraadpleging: het land had afgelopen 73 jaar 66 regeringen en 16 verkiezingen.

Italië krijgt nu opnieuw een populistisch getinte regering, al moet de Vijfsterrenbeweging nog toestemming krijgen van zijn achterban. De partij – aanhanger van directe democratie – is verplicht een online referendum over de nieuwe coalitie te houden. Niet iedereen binnen de partij is te spreken over samenwerking met de PD.

Meer lezen over de regeringscrisis in Italië

De macht glipt Salvini door de handen. Heeft de leider van Lega wel een plan B?

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini had geen vertrouwen meer in het huidige kabinet en drong aan op nieuwe verkiezingen. Daar is het niet van gekomen. Waarom is Salvini, bijnaam Selfini, zo populair?

Italië-correspondent Jarl van der Ploeg ziet de regeringsvorming als een pokerspel. ‘De drie grootste partijen gaan volledig all-in.’

De gevallen eerste populistische regering van West-Europa wordt opgevolgd door de tweede populistische regering van West-Europa. Italië-correspondent Jarl van der Ploeg analyseert hoe het zover heeft kunnen komen.

Meer over