Contador geschorst, Tourzege afgenomen

Alberto Contador verliest zijn Tourzege uit 2010 en is met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Volgens het sporttribunaal CAS heeft de renner niet kunnen verklaren waarom het middel clenbuterol tijdens de Tour van 2010 in zijn lichaam is gekomen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERMARK MISÉRUS

AMSTERDAM - De resultaten die Contador behaalde sinds 25 januari 2011, waaronder zijn zege in de Giro d'Italia, worden geschrapt. Andy Schleck en Michele Scarponi zullen als winnaars van Tour en Giro worden aangewezen.

De 29-jarige Contador mag op 6 augustus weer deelnemen aan wedstrijden. Hij mist daardoor de Tour en de Olympische Spelen, maar kan wel meedoen aan de Ronde van Spanje.

De datum waarop zijn schorsing ingaat, is de dag dat de Spaanse bond zich over een straf uitsprak. De ruim vijf maanden die hij al was geschorst na zijn positieve test, worden van de twee jaar afgetrokken. Contador kan zijn straf aanvechten bij het Zwitserse hof, maar dat toetst alleen of het CAS de juiste procedure heeft gevolgd.

In de urine van de Spanjaard werd op de tweede rustdag van de Tour een zeer lage hoeveelheid clenbuterol aangetroffen. Dat staat op de dopinglijst. Het is daardoor verboden voor sporters, hoe laag de dosering ook is. Bij Contador ging het om 50 picogram, ofwel 0,000000000005 gram per milliliter.

De renner heeft altijd beweerd het slachtoffer te zijn geworden van een vervuild stuk vlees dat door een vriend uit Spanje was meegebracht.

Sport Pagina's 34 en 35

undefined

Meer over