Contador: een beter gemiddelde dan Merckx

MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Wielrennen: ronde van italië

De ene kopman van Rabobank hield de andere de afgelopen tijd nauwlettend in de gaten. Als Robert Gesink in de Sierra Nevada genoeg hoogtemeters had afgewerkt, pakte hij zijn iPhone erbij. Met horten en stoten ging het meestal door de telefoonverbinding, maar het was net genoeg om Steven Kruijswijk in de Giro d'Italia bezig te kunnen zien.

'Stevo' was ook Gesink niet tegengevallen. Dat de 23-jarige Brabander in staat moest worden geacht om zijn 18de plaats van vorig jaar te verbeteren, daarmee hadden ze bij Rabobank rekening gehouden. Maar dat Kruijswijk een uitputtende rondtocht langs alle uithoeken van Italië zondag als de nummer negen van het klassement afsloot, tartte de voorspellingen van velen.

In het slotweekeinde was hij de stijger met stip. Tien anderen moest hij nog boven zich dulden toen hij zaterdag begon aan nog maar weer een loodzware bergetappe. Maar na de beklimming van de Finestre bleek hij aan de finish in Sestriere dankzij zijn zevende plaats al opgeschoven naar de negende plek in het klassement. Een dag later hield hij in de tijdrit door Milaan moeiteloos stand.

Keurig gedaan, oordeelde Nico Verhoeven en daarmee doelde de ploegleider ook op de Giro in zijn geheel die Kruijswijk afwerkte. Hij voldeed niet alleen als klassementsrenner die bestand bleek tegen het zwaarste parcours dat de laatste jaren voor een grote ronde was getekend. Ook als kopman liet Kruijswijk zich gelden.

Het ging met een vanzelfsprekendheid die volgens zijn ploeggenoten een groot compliment verdiende. Kruijswijk bleef vooral zichzelf als hij de Rabotroepen naar voren stuurde: kalm en bescheiden. Pas als de koers hem daartoe dwong, schoot hij uit zijn slof. In de vijftiende etappe baarde hij opzien toen hij zich probleemloos in het wiel van Contador nestelde nadat die aanviel. Achter hem hapte de Venezolaan Rujano, toch een erkende klimmer, wanhopig naar adem.

Met vlag en wimpel slaagde Kruijswijk in wat pas zijn tweede grote ronde was. Meteen wordt hem door velen een succesvolle toekomst toegedicht in andere drie weken durende koersen.

De kans bestaat, zo zei technisch directeur Erik Breukink van Rabobank, dat Kruijswijk zich later dit jaar aan de zijde van Gesink ook in de Vuelta mag bewijzen. Maar voor een rol in de Tour de France is het voorlopig nog te vroeg.

Dat is niet voor niets. Bij Rabobank hebben ze geleerd van het verleden. Veelbelovende renners werden in Frankrijk voor de leeuwen geworpen en moesten maar zien of ze hun belofte konden inlossen. Het ging vaker mis dan goed.

De grootste talenten profiteren van de trendbreuk die daarop werd ingezet. Ze krijgen de tijd om toe te werken naar het moment waarop ze rijp moeten zijn om in een wedstrijd van serieus belang te debuteren. Maar ook toen Kruijswijk vorig jaar in allerijl aan de Giro-selectie werd toegevoegd, na het afhaken van de geblesseerde Oscar Freire, stelde hij niet teleur. Hij greep er net naast een etappezege.

Van deze Giro wist hij al in december dat hij zou starten, voor het eerst als kopman bovendien. Hij liet weinig aan het toeval over. Kruijswijk legde 's nachts zijn hoofd te rusten in een zuurstoftent waarbij ook Gesink zweert, zijn buurman in Spanje. En hoewel hij in Girona alle kanten op kan voor de variatie in trainingen, werd nog een hoogtestage aan zijn planning voor de Giro toegevoegd. Het deed niet onder voor de manier waarop Gesink en Mollema naar een grote ronde toewerken.

Met Kruijswijk heeft zich in een razend tempo een derde Rabotroef voor de Tour, Giro of Vuelta aangediend. Breukink durft al voorzichtig vooruit te kijken naar volgend jaar. Naar een Tourploeg waarin de drie jonge klimmers, uit Nederland nog wel, de romp zullen vormen.

Het zou de opmars onderstrepen waaraan de Nederlandse wielertalenten bezig lijken. Dit jaar maakt Mollema zijn opwachting in de Tour, na Lars Boom vorig jaar. Bij Vacansoleil wordt het in Frankrijk uitkijken naar Wout Poels en, na een wat tegenvallende Giro, toch ook naar Johnny Hoogerland.

Bovendien deden ook de wat oudere Raborenners van zich spreken om in beeld te komen voor de Tour. Pieter Weening (won rit over de strade bianche) en Bram Tankink stelden zich in de Giro kandidaat voor een plek in de selectie, Laurens ten Dam deed hetzelfde met zijn zesde plaats in de Ronde van Californië.

Pas na de het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland beslist de leiding wie Gesink, Mollema en de Spanjaard Luis-Léon Sanchez zullen vergezellen in Frankrijk. De toon is in elk geval gezet door Kruijswijk in de Giro.

De overwinning die zich eigenlijk al had aangekondigd toen hij drie weken geleden begon aan de Giro d'Italia, kwam ook in het slotweekeinde niet meer in gevaar. Alberto Contador, de Spanjaard van Saxo Bank, overleefde de bergetappe op zaterdag en de slottijdrit probleemloos, zoals het hele parcours hem geen enkel ontzag leek in te boezemen. Of het nu de Etna was, de Zoncolan of de klimtijdrit naar Nevegal, Contador heerste altijd en overal.

Van zijn rivalen had hij niets tot weinig te duchten gehad in Italië. De nummers 2 en 3, Michele Scarponi en Vincenzo Nibali, duelleerden soms hartstochtelijk op eigen bodem. Maar ze deden dat bovenal met elkaar.

Zo kon Contador de zesde grote ronde op zijn erelijst bijschrijven, na drie overwinningen in de Tour de France, een in de Ronde van Spanje en een in de Giro van 2008. Of de Tourzege van 2010 hem vanwege doping wordt afgenomen, wordt later dit jaar beslist, maar duidelijkheid komt in elk geval pas na de Tourstart. Contador (28) mag zo in Frankrijk proberen zijn rijk uit te bouwen, terwijl zijn succespercentage in de grote ronden al hoger is dan van andere grote kampioenen. Met zes uit zeven grote ronden (in de Tour van 2005 werd hij 31ste) doet hij het voorlopig beter dan Merckx (11 uit 16), Hinault (10 uit 13), Anquetil (8 uit 16), Coppi (7 uit 17) en Armstrong (7 uit 15).

undefined

Meer over