'Consuminderen is geen doel op zich'

ijk in de supermarkt 'Keven op het tellertje van het kopieerapparaat. Vaak doen mensen er meer geld in dan ze nodig hebben en kun jij gratis kopin....

Vrekkig? Onzin. Zo'n hardnekkig misverstand. Consuminderen is geen doel op zich, maar een bewuste manier van leven. Met mijn Bespaarkalender probeer ik mensen te laten zien dat ze op veel punten met veel minder toekunnen. Dat geeft juist vrijheid en extra opties. Door ergens op te besparen, cre je elders ruimte voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Minder werken bijvoorbeeld. Weinigen beseffen zich dat ze met hard werken vooral bezig zijn de gevolgen van dat harde werken te bekostigen, zoals een extra auto, kinderopvang en kanten-klaar-maaltijden.

Het geeft veel rust te weten dat je met minder toekunt. Zelf heb ik het geleerd toen ik midden twintig was en weer ging studeren. Van tweeduizend gulden per maand, ging ik naar achthonderd. Dat ging prima. Voor mijn gevoel leefde ik royaal, reed auto, en hield toch geld over. Je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Zo sla ik in de supermarkt altijd alle prijzen in mijn hoofd op. Bloemkool bij AH in de aanbieding voor 1,59? Bij Super De Boer haal ik er een voor 1,29.

Mijn partner en ik werken allebei freelance, hij als tekenaar, ik als schrijver. Daarnaast ben ik hulpverleenster bij de Rutgers Stichting, al wordt dat steeds minder. In een goed jaar verdien ik zo'n 25.000 euro.

Sinds mijn boek Consuminderen met Kinderen in 1999 verscheen, ga ik door het leven als de scharrelkoningin van Nederland. Ik vind het best, al ben ik blij dat de term consuminderen zijn negatieve, vrekkige imago verliest. Veel mensen moeten een stapje terug doen en kunnen daar best een beetje hulp bij gebruiken. Het is ook geen dogma. Gebruik wat je kunt gebruiken en laat de rest van de tips voor wat ze zijn. Besparen zit vaak in kleine dingen. Stoppen met roken of de auto wegdoen, zijn drastische stappen, die je maar een keer kunt nemen. Maar door vanaf nu in de supermarkt de A-merken te laten staan en altijd ongesneden groenten te kopen, bespaar je de rest van je leven jaarlijks honderden, zo niet duizenden euro's. Ik ben nu wat blij dat we in de loop der jaren aardig wat hebben gespaard, want met oudere kinderen vliegt het geld eruit aan hobby's, sporten en studeren. Maar dvindt ik dus meer dan de moeite waard.

Grappig te zien dat een van mijn drie zoons mijn scharrelgen kennelijk heeft ged. Altijd sparen, ruilen en allerhande op straat gevonden rotzooi mee naar huis slepen. Mijn man doet er niet aan mee, al is hij best een beetje trots. Hij had het een stuk slechter kunnen treffen, met een vrouw die met de duurste kleren in een rode sportwagen wil rondrijden.

Dit huis kochten we zo'n vijftien jaar geleden en hebben we zoetjes aan opgeknapt, verbouwd en grotendeels afgelost. Laat je niets aanpraten, neem een ouderwetse annuiten-of spaarhypotheek en los zo snel mogelijk af. Aflossen is in mijn ogen de beste belegging die je kunt doen.

Beleggen op de beurs hebben wij nooit gedaan. Vind ik veel te eng. Ik begrijp ook niet dat mensen nu zo verbaasd zijn dat ze dik verloren hebben met die winstverdriedubbelaars en andere rommel. Dat kan een kind toch zien aankomen? Rendement is synoniem voor risico.'

Meer over