Constantijn Huygensprijs voor Joke van Leeuwen

Schrijfster en illustrator Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs 2012. Dat heeft de Jan Campert-stichting maandag in Den Haag bekendgemaakt.

Joke van Leeuwen. Beeld ANP
Joke van Leeuwen.Beeld ANP

Van Leeuwen (1952) schreef tientallen kinder- en jeugdboeken, romans en poëziebundels. 'Of ze nu voor kinderen of volwassenen schrijft of tekent: een Joke van Leeuwen is door de zeer eigen stijl direct herkenbaar als een Joke van Leeuwen', aldus de stichting. 'Ze schrijft over innemende wezens, kinderen en volwassenen die hun eigen eigenzinnige gang proberen te gaan. Tedere anarchie is haar handelsmerk.'

Volgens de jury gaan bij Van Leeuwen vooral in haar werk voor kinderen, maar ook in dat voor volwassenen woord en beeld een vrolijk gevecht aan, of ze vallen in elkaars armen. Bekende boeken van haar zijn Iep!, Waarom een buitenboordmotor eenzaam is, Kukel en We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt. Onlangs verscheen haar boek Feest van het begin, over een stad waar een opstand uitbreekt.

Aan de Constantijn Huygensprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De prijs is voor haar gehele oeuvre en wordt in januari uitgereikt in Den Haag. Joke van Leeuwen won al diverse keren de Gouden Griffel en de Zilveren Griffel. In 2010 kreeg ze de Gouden Ganzeveer.

In april dit jaar viel Van Leeuwen in België buiten de prijzen voor het beste en mooist geïllustreerde kinderboek van 2011. Ze was drie keer genomineerd, maar kon uiteindelijk geen nominatie verzilveren.
De Jan Campert-stichting kent al ruim 60 jaar literaire prijzen toe namens de gemeente Den Haag. Andere prijzen zijn de F. Bordewijkprijs (verhalend proza), de J. Greshoffprijs (beschouwend proza) en de Jan Campertprijs voor poëzie. Jan Campert (1902-1943) was journalist, dichter en schrijver en de vader van dichter en schrijver Remco Campert.

Meer over