Conservatieven openen aanval op Corbyns vertrouweling Abbott om onhandige uitspraken

De Conservatieve Partij van premier Theresa May heeft in de laatste campagneweek de wapens gericht op een vertrouweling van Jeremy Corbyn. Op billboards en in videoclips herinnert het kiezers eraan dat Diane Abbott bij een goed resultaat van Labour minister van Binnenlandse Zaken kan worden.

Patrick van IJzendoorn
Diane Abbott (l) is al jaren vertrouweling van Labour-leider Jeremy Corbyn. Abbott staat centraal in de laatste campagnestunt van de Conservatieve Partij. Beeld afp
Diane Abbott (l) is al jaren vertrouweling van Labour-leider Jeremy Corbyn. Abbott staat centraal in de laatste campagnestunt van de Conservatieve Partij.Beeld afp

Tijdens een televisiedebat met kiezers refereerde ook May enkele malen aan deze politicus die tijdens de campagne enkele blunders heeft begaan en, zo is gebleken uit onderzoeken, slecht ligt bij gewone kiezers. Volgens critici speelt er racisme mee bij dit offensief.

In opspraak

Begin mei werd Abbott een internethit door tijdens een interview met Nick Ferrari te goochelen met cijfers met betrekking tot plannen van Labour om meer blauw op straat te krijgen. Enkele dagen later bleek ze, bij het analyseren van verkiezingsuitslagen, wederom de grootste moeite met cijfers te hebben.

Op sociale media werd de 63-jarige afgevaardigde van het Londense kiesdistrict Hackney-North en Stoke Newington alom belachelijk gemaakt. Partijleider Corbyn koestert echter heilig vertrouwen in de vrouw met wie hij in de jaren zeventig een verhouding had.

Lees verder onder de video.

Abbott, de eerste vrouw van Caribische origine in het Lagerhuis, heeft een verdienstelijke staat van dienst als kamerlid. In 2008 kreeg ze zelfs een prijs voor de toespraak van het jaar. Door de jaren heen is ze regelmatig in opspraak gekomen.

In 2003 bekritiseerde ze Labour-collega's die hun kinderen naar staatgymnasia sturen die selecteren bij de poort. Korte tijd later bleek dat ze haar eigen zoon naar de een van de duurste scholen van Londen had gestuurd. Volgens Abbott is een kernmerk van de Afro-Caribische cultuur dat ouders het beste voor hun kinderen willen.

Brexit vermijdend

Eerder dit jaar zette ze zichzelf in de schijnwerpers door kort voor een belangrijke stemming over Brexit de kamer 'ziek' te verlaten. Ze is eurogezind, net als de meeste mensen in haar kiesdistrict, maar Corbyn had zijn fractie opgedragen voor artikel-50 te stemmen. Door afwezig te zijn kon ze dit dilemma vermijden.

Haar bevoogdende toon van spreken komt slecht over. 'Op een briljante wijze belichaamt ze de paternalistische stijl van Labour in deze eeuw,' schreef commentator Brendan O'Neill. Volgens hem is ze een meester in het op neerbuigende wijze praten naar de gewone man.

Eerder deze campagne zat ze bijvoorbeeld met ogen dicht te luisteren toen Brexit-stemmers tijdens een praatprogramma aan het woord waren. Het interview met Ferrari, echter, zorgde voor de meeste commotie. Tevens wekte ze verbazing met een antwoord op de vraag of ze afstand wil nemen van haar steun aan de IRA in de jaren tachtig. 'Ik heb niet dezelfde haarstijl als toen en ik heb niet dezelfde ideeën.'

Zulke taferelen bracht de Conservatieve campagnestrateeg Lynton Crosby ertoe om een anti-Abbott aanval te openen.

Abbott is de eerste vrouw van Caribische origine in het Lagerhuis. Beeld epa
Abbott is de eerste vrouw van Caribische origine in het Lagerhuis.Beeld epa

Trollen

May zei vrijdagavond enkele keren dat Abbott af wilde van de DNA-databank, hetgeen niet helemaal in overstemming met de waarheid bleek te zijn, omdat Abbott had gezegd dat ze gegevens van onschuldige minderjarigen wilde wissen.

De Conservatieven gaan ervan uit dat veel Britse kiezers niet willen dat Abbott minister van Binnenlandse Zaken wordt. Ook commentatoren koesteren twijfels. 'Is er ooit een kandidaat naar voren geschoven die minder geschikt is voor een van de vier grote departementen dan Abbott?' vroeg Tim Shipman zich af, auteur van het Brexit-boek All Out War.

Abbott reageerde pissig op de aanval op haar persoon. 'Je bent zeven jaar in de regering en het beste wat je kunt doen is mij trollen?' tweette ze naar May, 'Corbyn gaat je een les in leiderschap geven.' Journalist en Labour-supporter Paul Mason noemde de aanval aan verhulde vorm van racisme.

Lees meer over de Britse verkiezingen

Theresa May presenteert zich graag als de harde, sterke en stabiele leider die Groot-Brittannië nodig heeft. Maar in de week voor de verkiezingen brokkelt haar status snel af. De 'bloody difficult woman' maakt het deze campagne vooral zichzelf lastig. (+)

Opiniepeiler YouGov voorspelt onverwacht een fors zetelverlies voor de Conservatieve Partij van Theresa May. Labour-leider Jeremy Corby wint fors aan populariteit onder jongeren. Zo'n verkiezingsuitslag, met Corbyn als potentiële premier, heeft grote gevolgen voor de Brexit. (+)

Meer over