Conservatieven lijken in Canada het roer over te nemen

Dertien jaar waren in Canada de Democraten aan de macht. Het is tijd voor verandering menen de Conservatieven. Hun boodschap slaat aan....

Het is tijd voor verandering. Met die boodschap lijken de Canadese Conservatieven de meeste kans te hebben de verkiezingen vandaag te winnen. En dat mag een doorbraakje worden genoemd, want de Liberalen zijn in Canada de afgelopen dertien jaar onafgebroken aan de macht geweest.

De partij van Stephen Harper staat er in de laatste peilingen gunstig voor en loopt 5 tot 16 procentpunten voor op de Liberalen van premier Paul Martin. Volgens een peiling van het dagblad The Globe and Mail gaar Harper niet alleen de verkiezingen winnen, maar in het parlement een meerderheid halen.

‘Verandering zal goed zijn’, zegt Marc Langlois. ‘We moeten de Liberalen wegjagen... zodat ze eens een lesje wordt geleerd.’ De 34-jarige technicus uit Montreal is niet de enige die daar zo over denkt.

De minderheidsregering van Martin viel in november. De Liberalen waren verstrikt geraakt in een corruptieschandaal, waarbij miljoenen aan belastinggeld niet volgens de regels zijn uitgegeven. Daarnaar loopt een federaal onderzoek.

‘Deze verkiezingen gaan over keuze: tussen een regering die wordt geplaagd door een schandaal, die alleen meedoet omdat het iets oplevert, of ons nieuwe team, dat wil regeren omdat het iets te bieden heeft.’ Met deze woorden voerde Stephen Harper (46) vorige week campagne in wat voor hem geldt als het hol van de leeuw: Toronto. De miljoenenstad, waar de helft van de inwoners buiten Canada is geboren, heeft in de afgelopen jaren altijd ruimhartig op de Liberalen gestemd. Maar die tijd lijkt voorbij. Nog maar 45 procent van de kiezers in de Great Toronto Area steunt de Liberalen, 10 procent minder dan in 2004. De Conservatieven kunnen er op 32 procent rekenen.

‘Je kunt niet naar Toronto komen zonder te spreken over de nieuwe Canadezen’, zei Harper voor een groep aanhangers. ‘Nieuwe Canadezen werken hard. Ze betalen hun belasting. Ze spelen volgens de spelregels.’ Hij kondigde eraan dat hij belasting die nieuwkomers bij aankomst in Canada moeten betalen, nu 700 euro, wil halveren. Ook vindt hij dat Canada zijn excuses moet aanbieden aan de Chinese Canadezen wier voorouders tussen 1885 en 1923 een vernederende belasting moesten betalen. Die hoofdelijke belasting werd toen ingevoerd, omdat Chinese immigranten niet langer nodig waren voor het aanleggen van het Canadese spoor.

Harper, afkomstig uit Calgary, is tegen het homohuwelijk dat in Canada kan worden gesloten en wil af van het Kyoto-verdrag dat de uitstoot van broeikasgas moet verminderen. Hij noemde Canada ooit ‘een noordelijke Europese verzorgingsstaat’ die wordt belemmerd door te veel sociale regelingen. Ook wil hij de banden met de VS aanhalen. In tegenstelling tot veel Canadezen is hij voor deelname aan de oorlog in Irak. Daarnaast wil hij in tegenstelling tot een eerder Canadees besluit met de Amerikanen meedoen aan de ontwikkeling van hun anti-raketschild.

Zijn medewerkers zijn er – met succes – in geslaagd Harper af te schilderen als een gematigde man die zich wil inspannen voor de middenklasse in Ontario, de dichtst bevolkte provincie van het land die als thuisbasis van de Liberalen geldt.

Harper is er ook in geslaagd zich populair te maken in Quebec, de provincie waar de afscheidingskwestie af en toe opspeelt. Zo zegt 60 procent van de aanhang van Bloc Québécois dat het niet bang is voor een Conservatieve regering. De verlangens van veel nationalisten in Quebec staan ook op het wensenlijstje van Harper, zoals meer provinciale zeggenschap over de belastingen. ‘Het is tijd om de bladzijde om te slaan’, zei Harper tijdens een bezoek aan Quebec. Hij drong er aan op ‘een sterker Quebec in een beter Canada’.

Paul Martin schilderde zijn opponent onlangs af als een extremist. Hij waarschuwde dat Harper het homohuwelijk en het recht op abortus zal afschaffen. ‘Als je Stephen Harper wilt tegenhouden, als je het niet eens bent met zijn normen en waarden, dan is er slechts één keuze en dat is de Liberalen’.

Meer over