Conservatieven Canada winnen verkiezingen

De conservatieven in Canada hebben de verkiezingen van maandag gewonnen, maar krijgen niet genoeg zetels in het parlement om de meerderheid te kunnen vormen....

Volgens de televisie moet Stephen Harper, de aanvoerder van de Conservatieve Partij, nu een minderheidsregering gaan vormen. Met zijn overwinning is een einde gekomen aan een periode van dertien jaar waarin de liberalen aan de macht waren.

De zittende liberale premier Paul Martin heeft zijn nederlaag inmiddels toegegeven en Harper telefonisch gefeliciteerd met diens overwinning. De 67-jarige Martin zei ook dat hij bij de volgende verkiezingen geen partijleider meer wil zijn.

Om een meerderheid te krijgen zijn 155 zetels nodig in het 308 zetels tellende parlement. Vermoedelijk moet Harper steun zoeken bij het separatistische Bloc Québécois (BQ) of de linkse New Democratic Party (NDP).

Volgens de voorlopige uitslagen hebben de conservatieven 125 zetels in de wacht gesleept en de liberalen 102. De BQ komt op vijftig zetels en de NDP op dertig.

De 46-jarige Harper beloofde de kiezers onder meer belastingverlaging en een harde aanpak van de criminaliteit. Ook wil hij de defensie-uitgaven opschroeven en de relatie met de Verenigde Staten verbeteren.

Meer over