Conservatieve kardinaal wil adviseur Ortega worden

SAN JOSE (ANP) - De conservatieve oud-aartsbisschop van Managua, kardinaal Miguel Obando Bravo, wil adviseur worden van de nieuwe regering van de linkse president Daniel Ortega in Nicaragua.

Ortega was ook van 1979 tot 1990 president van het Midden-Amerikaanse land en een van zijn felste tegenstanders was toen Obando.

Volgens de Nicaraguaanse krant La Prensa heeft de inmiddels 81-jarige Obando aan paus Benedictus XVI gevraagd of hij lid mag worden van de 'raad van verzoening', die Ortega heeft ingesteld. Hij riskeert een conflict met de huidige kerkleiding. De bisschoppenconferentie heeft de kardinaal gewaarschuwd zich niet met politieke kwesties te bemoeien, omdat dat ,,rampzalig voor het geloof van vele Nicaraguanen'' zou zijn.

In de jaren tachtig was Obando een groot tegenstander van het linkse sandinistische bewind, waarvan Ortega de leider was. Van de regering maakten toen enkele priesters deel uit, onder wie de dichter en bevrijdingstheoloog Ernesto Cardenal. Cardenal werd in 1985 van het priesterambt ontheven, maar Obando bestreed dinsdag dat hij daarin de hand heeft gehad.

Meer over