Connexxion in de rode cijfers door afkoopsommen

Busbedrijf Connexxion heeft vorig jaar een verlies van 20 miljoen euro geleden. Uit de operationele activiteiten werd nog een kleine winst behaald....

Connexxion gaat reorganiseren om meer grip op de cijfers te krijgen, zegt or-voorzitter P. Pont. De ondernemingsraad heeft inmiddels met de plannen ingestemd. De reorganisatie moet in eerste instantie een besparing van 30 miljoen euro opleveren.

Het bedrijf brengt zijn bussen en Vastgoed onder in aparte bv's. Er wordt gekeken of de bussen en stallingen moeten worden verkocht om ze daarna terug te huren.

Verkoop zou het noodlijdende bedrijf de nodige cash kunnen opleveren. In het verleden heeft het bedrijf, dat voor 60 procent wortd betaald door de belastingbetaler, veel toplieden de laan uitgestuurd met een gouden handdruk. Geschat wordt dat de laatste jaren zo'n tien miljoen euro is uitgekeerd aan afkoopsommen. Ook werden miljoen euro's uitgekeerd aan adviseurs. Kort geleden ontdeed het bedrijf zich van directeur G.J. van Zoelen van Hermes. Zijn positie was onhoudbaar geworden omdat hij de frauderende voormalige topman Frans Sevenstern dekte. Daarvoor vertrok gedwongen Koerhuis, een andere topman. Hij stond slechts veertien maanden aan de top van het busbedrijf en kreeg als afkoomsom ruim 460 duizend euro mee. In zijn contract stond een opzegtermijn van een half jaar, plus een schadevergoeding van eenzelfde periode.

Vòór Koerhuis was het ook al een komen en gaan van directeuren. Deels vanwege reorganisaties, maar ook door ruzie in de top. Weggestuurd werden ondermeer de directeuren Niek van Trigt, Kees de Graaf, Jan Kouwenhoven, Hans de Vroome en de financiële topmannen Jan van den Ochtend en Bruggink.

De meesten waren lang in dienst van Connexxion, hetgeen de prijs van het gedwongen afscheid flink opvoerde. De tot opstappen gedwongen Connexxion-werknemers schakelen vrijwel allemaal de Rotterdamse advocaat G. Scholtens in. Hij is gespecialiseerd in gouden handdrukken. Omdat regelmatig de grond ontbreekt voor het ontslag zijn de afscheidsprijzen fors.

Meer over