‘Congo kreeg geen details asielzoekers’

Informatie over het vluchtrelaas van Congolese asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn, is niet naar Congo gegaan toen zij naar dat land werden uitgezet....

Dit staat volgens bronnen in Den Haag in het rapport van de commissie-Havermans, dat vandaag wordt gepresenteerd. De commissie onderzocht de aantijging van het tv-programma Netwerk van juni dit jaar dat documenten met het vluchtrelaas van Congolese oud-asielzoekers in handen zijn gegeven van de autoriteiten in Congo. Daardoor zouden de Congolezen na de uitzetting naar hun land niet zelden zijn opgesloten en mishandeld.

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken heeft tijdens twee spoeddebatten over deze zaak de Tweede Kamer verzekerd dat de diensten die bij de uitzetting zijn betrokken nimmer informatie over het asielrelaas hebben doorgeven aan de Congolese autoriteiten.

Wel liet zij in oktober de Kamer weten dat het niet is uitgesloten dat de Congolese overheid ‘ongeoorloofd’ is gemeld dat de uitgezette Congolezen in Nederland asiel hadden aangevraagd. De VVD heeft er eerder op gewezen dat die informatie openbaar is in Nederland als de rechter uitspraak over een asielverzoek doet.

Meer over