Confronterend

BEREND JAN BOCKTING

Het leven groeit de autistische Matthijs boven het hoofd. Manmoedig probeert hij greep te houden op zijn omgeving, maar in zijn verwoede pogingen overzicht te houden, maakt Matthijs alles juist ingewikkelder. Zo noteert hij data steevast in een code van drie letters, gebaseerd op zijn eigen 36-urige stelsel. Hij neemt al zijn gesprekken op, om later te kunnen achterhalen wat zijn gesprekspartner precies bedoelde. En hij heeft bedacht dat de cv-installatie in zijn woning op een andere manier moet worden aangelegd. Wanneer hij zijn huurwoning dreigt te worden uitgezet, breekt er iets. Zijn jeugdvriend, de regisseur Marc Schmidt, legt het vast in een confronterende, maar ook prachtig gemaakte documentaire, die in 2012 tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht terecht werd bekroond met het Gouden Kalf voor beste lange documentaire.

De regels van Matthijs (Marc Schmidt, 2012)

Nederland 2, 20.35-22.00 uur.

undefined

GoldenEye

(Martin Campbell, 1995) Lang leek het erop dat de James Bondfilm License to Kill uit 1989 de laatste uit de serie zou zijn. De 007-formule was te veel op hollywoodkost gaan lijken en acteur Timothy Dalton had de hoofdrol te serieus gemaakt. Na ruim zes jaar durfden de producenten het toch aan. Het werd een succesvolle terugkeer naar de spionageverhalen uit de jaren zestig. Bond gaat in GoldenEye de strijd aan met een groep wraakzuchtige Russen die een ruimtewapen hebben ontwikkeld. Pierce Brosnan debuteerde succesvol als een charmante Bond, die altijd oog heeft voor mooie vrouwen. Bijvoorbeeld voor Famke Janssen, die van de Russische spionne Xenia Onatopp met haar dodelijke dijen een cultheldin maakte.

RTL 7, 20.30-23.15 uur.

undefined

Under Siege

(Andrew Davis, 1992) Under Siege is een van de weinige lichtpuntjes in het omvangrijke oeuvre van martial-artsspecialist Steven Seagal. In Andrew Davis' onzinnige, maar vermakelijke actiefilm uit 1992 draait het om een koksmaatje (Seagal) op de USS Missouri, een van de beroemdste vliegdekschepen van de Amerikaanse vloot. Als het schip wordt gegijzeld door een losgelagen CIA-agent (Tommy Lee Jones) en een aantal terroristen die zich voordoen als leden van een rockband, begint de kok zijn eenzame strijd, bijgestaan door de bevallige 'Miss July 1989' (Erika Eleniak, ook in werkelijkheid Playboy Playmate in juli 1989). Het scenario van J. F. Lawton haalt de mosterd naar hartelust bij Die Hard (1988), de actieklassieker die een bijna op zichzelf staand filmgenre creëerde waarin één held het in een afgesloten ruimte opneemt tegen een stel slechteriken. Het vervolg, waarin Arabieren de nucleaire reactor onder het Pentagon willen opblazen, wordt vanavond direct na afloop van dit eerste deel uitgezonden door Veronica, maar is een stuk minder sterk.

Veronica, 20.30-22.35 uur.

undefined

8MM

(Joel Schumacher, 1999) Het nooit bewezen bestaan van snuff movies, waarin echte moorden te zien zijn, blijft de makers van thrillers fascineren. In dit ranzige werkje is het detective Nicolas Cage die zo'n film onder ogen krijgt, wat hem tot pijnlijk overacteren inspireert. Dat had smakelijke cult kunnen opleveren, ware het niet dat regisseur Schumacher ruim twee uur lang iedere open deur intrapt die hij kan vinden: snuffilms zijn héél erg slecht en dat maakt Cages personage héél erg woest.

FOX, 23.15-0.25 uur.

undefined

Meer over