nieuwsMensenrechten

Conflict tussen Canada en Saoedi-Arabië escaleert: vluchten naar Toronto geschrapt

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland is ‘zeer bezorgd’ over het uitwijzen van de Canadese ambassadeur door Saoedi-Arabië. De golfstaat lijkt zich daar weinig van aan te trekken: de Saoedische luchtvaartmaatschappij Saudi Airlines heeft alle vluchten naar de Canadese stad Toronto geschrapt.

Redactie
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland.  Beeld REUTERS
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland.Beeld REUTERS

De Saoedische regering zette de Canadese ambassadeur het land uit, nadat Canada zich solidair toonde met de gearresteerde mensenrechtenactivist Samar Badawi. Zij is de zus van de eerder gevangengenomen activist en schrijver Raif Badawi, en heeft een Canadees paspoort.

‘Canada zal altijd opkomen voor de bescherming van de mensenrechten, waaronder vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting waar ook ter wereld’, zegt Freeland.

Aanleiding

Freeland twitterde afgelopen donderdag dat ze erg verontrust was over de arrestatie van Samar Badawi. Ook beloofde ze dat ‘Canada zich zal blijven inzetten voor de vrijlating van zowel Raif als Samar’. De Canadese ambassade in Riyad deed hier een schepje bovenop en eiste de ‘onmiddellijke vrijlating’ van Badawi en ‘alle andere vreedzame mensenrechtenactivisten’. Badawi pleit voor een einde aan de verplichte mannelijke voogdij over vrouwen in haar thuisland, en dat ligt gevoelig in Saoedi-Arabië.

Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vervolgens in een reactie weten niet gediend te zijn van de ‘flagrante inmenging’ van Canada. De Saoedische ambassadeur werd teruggeroepen uit Canada, en de Canadese ambassadeur moest het land uit. Ook legde de Golfstaat alle handel met het Noord-Amerikaanse land stil.

En nu kunnen inwoners dus ook niet meer naar Canada vliegen met de grootste luchtvaartmaatschappij van Saoedi-Arabië. Sinds 2013 zorgde het bedrijf voor een directe verbinding met Canada. De maatschappij heeft laten weten dat voor reizigers alternatieve reisopties zullen worden gezocht. Ook neemt het de annuleringskosten voor zijn rekening, en kunnen gedupeerde reizigers de ticketprijs vergoed krijgen.

VS willen opheldering

Ondertussen hebben de VS de regering van Saoedi-Arabië om opheldering gevraagd over een aantal gearresteerde burgerrechtenactivisten. Ook drong Washington bij het land aan op het hanteren van een eerlijke rechtsgang, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het was de eerste reactie van de VS sinds het diplomatieke conflict vorige week begon.

‘De felle reactie van Saoedi-Arabië richting Canada is tweeledig’, zegt Joas Wagemakers van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in de moderne islam van de Arabische wereld. ‘Het is enerzijds een boodschap aan het buitenland dat Saoedi-Arabië zich door niemand laat vertellen wat het moet doen, anderzijds een boodschap aan de geestelijkheid dat de monarchie na de recente hervormingen niet zomaar alles zal toestaan.’

Michelle Obama, Samar Badawi en Hillary Clinton in 2012.  Beeld AFP
Michelle Obama, Samar Badawi en Hillary Clinton in 2012.Beeld AFP
Meer over