Volkskrant AvondMaandag 30 maart

Conflict over systeem dat ic-bedden telt brengt minister in de problemen | Hillary Clinton: ‘Denk niet dat geboekte vooruitgang is veiliggesteld’

Verpleegkundigen en artsen op de intensive care in het Maasstad ziekenhuis, Rotterdam. IC’s krijgen te maken met een hogere piek dan verwacht. Beeld Arie Kievit
Verpleegkundigen en artsen op de intensive care in het Maasstad ziekenhuis, Rotterdam. IC’s krijgen te maken met een hogere piek dan verwacht.Beeld Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

Conflict over nieuw systeem dat bedden telt brengt minister De Jonge in lastige positie

Terwijl er naarstig wordt gezocht naar extra ic-bedden is een conflict ontstaan over de uitrol van een nieuw softwaresysteem dat de beddencapaciteit in kaart moet brengen.

Live: Nog duizenden beademingsplekken vrij in Duitsland | Chaos in India door arbeiders op weg naar huis

De coronacrisis heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt. In Nederland heeft het coronavirus inmiddels 864 levens geëist. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

‘Scholen en horeca blijven nog wekenlang gesloten, morgen volgt precieze invulling’

Scholen en horeca blijven nog wekenlang gesloten in Nederland. De maatregelen die op 6 april aflopen, worden verlengd. Het kabinet zal dat dinsdag bekendmaken, bevestigen Haagse bronnen.

Geleende Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Uit museum Singer Laren is een schilderij gestolen van Vincent van Gogh. Het werk- Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) - werd in de nacht van zondag op maandag ontvreemd.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar. Beeld via Reuters
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar.Beeld via Reuters

Kamerlid Kuzu niet herkiesbaar na beschuldiging van ongewenst gedrag

Een onthulling in een weekblad over ongewenst gedrag valt samen met de aankondiging dat hij uit de politiek stapt. Kamerlid Tunahan Kuzu houdt het in 2021 voor gezien, met grote gevolgen voor Denk.

Coureurbaas Red Bull wilde Verstappen besmetten met coronavirus

Helmut Marko, coureurbaas bij Formule 1-team Red Bull, speelde met het idee Max Verstappen opzettelijk te besmetten met het coronavirus. Op die manier zou Verstappen immuun voor het virus beginnen aan het nieuwe Formule 1-seizoen, dat op z’n vroegst half juni in Canada start.

Vanavond op televisie

In Nieuwsuur (21.30 uur, NPO 2) is er aandacht voor het coronavirus in Zuid-Afrika. Correspondent Bram Vermeulen onderzoekt hoe verschillend de lockdown uitpakt voor rijke en arme Zuid-Afrikanen. Op Netflix staat sinds kort de documentaireserie Tiger King over tijgerboerderijen in de VS. Onze recensent geeft ★★★★☆: ‘Volkomen bizar en verslavend: u zult de personages uit docuserie Tiger King nooit meer vergeten.’ Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Coronacrisis is stresstest voor het brede politieke midden

De pandemie versterkt ook in westerse landen de roep om bescherming en gemeenschapszin, betogen Anne Blanksma Çeta en René Cuperus.

Aanraders van de redactie

Onverwacht hoge piek voor intensive care, had het RIVM beter moeten weten?

Afgelopen weekeinde zouden we ‘écht gaan zien’ dat de coronamaatregelen hebben geholpen, verklaarde het RIVM een week geleden. Maar er volgde een slechtweerbericht: de piek op de intensive cares lijkt hoger uit te vallen dan verwacht. Hoe zit dit?

‘Geld verdienen aan een pandemie’: hoe Rumag werd gesloopt door Lubach

Sinds het uitbreken van de coronacrisis duiken overal initiatieven op om goede doelen als het Rode Kruis te steunen. Een actie van onlineplatform Rumag werd gefileerd door het tv-programma Zondag met Lubach. Hoe weet je of een initiatief deugt?

Voedselbanken kraken, maar hun klanten laten vallen? Dat nooit

Juist nu het aantal klanten bij voedselbanken toeneemt, haken oudere vrijwilligers af en is de aanvoer van voedsel onzeker. In Deventer is het nu eten wat de pot schaft, in Hillegom sluiten noodgedwongen de deuren. ‘Ik heb dit nodig, ook vanwege het praatje.’

Het terrein van de voedselbank in Deventer. De nieuwe aanwas van vrijwilligers is daar nu groter dan de uitval (zo’n 10 procent). Beeld Marcel van den Bergh
Het terrein van de voedselbank in Deventer. De nieuwe aanwas van vrijwilligers is daar nu groter dan de uitval (zo’n 10 procent).Beeld Marcel van den Bergh

Zo pakken ze in Spanje ‘verdraaide nonsens’ over corona aan

Zelden heeft valse informatie zich zo snel verspreid als tijdens deze corona-epidemie. Zeker in Spanje, waar meer nieuws wordt geconsumeerd via WhatsApp dan in welk ander Europees land ook.

Hillary Clinton: ‘Denk niet dat geboekte vooruitgang is veiliggesteld’

Nanette Burstein volgde Hillary Clinton tijdens haar verloren presidentiële campagne. Een klein wonder dus dat de docu Hillary geenszins bitter is geworden. We spraken Burstein en Clinton in Berlijn.

Mijn vader, die zijn leven lang overal schijt aan heeft gehad, was bang

De 80-jarige vader van Sylvia Witteman is van nature nogal ambulant, dat wil zeggen, met de auto, want lopen kan hij allang niet meer. Die auto is volgens Sylvia ‘het smerigste vehikel ter wereld ooit gevonden.’ In zijn ranzige auto kwam hij bij Sylvia langs voor de overdracht van wat boodschappen. De hele situatie viel Witteman zwaarder dan verwacht.

Meer over