Conferentieoord in Kijkduin moet ook kuuroord worden Den Haag vestigt hoop op tweede vestiging Oibibio

Hoewel het New Age centrum Oibibio in Amsterdam dit voorjaar nog negentien mensen moest ontslaan, vraagt de gemeente Den Haag aan oprichter Ronald Jan Heijn om binnen niet al te lange tijd in de duinen een tweede vestiging te openen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Volgens Heijn is de gemeente Den Haag zelf naar 'de organisatie voor persoonlijke groei en bewustwording' gestapt. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren beide partijen op zoek: Oibibio naar een stek voor een tweede vestiging, de gemeente naar een goede bestemming voor het terrein van het voormalig Nederlandsch Zeehospitium in de duinen bij Kijkduin.

Den Haag is vooral op zoek naar uitbreiding van de congresaccommodatie. De stad heeft weliswaar het Congresgebouw voor grote congressen, maar voor kleine gezelschappen managers en andere groepen is er nauwelijks accommodatie.

'Wij denken dat het rustige Kijkduin zeer geschikt is. Het lijkt op Noordwijk. Die plaats is zeer succesvol met zijn conferentieoorden', verklaart de ambtenaar de belangstelling van de gemeente. Het lijkt Den Haag niet verstandig om precies hetzelfde segment van de conferentiemarkt aan te spreken. 'Het wordt een moeizame onderneming als we ons op de traditionele markt richten. Maar met Oibibio stappen we in een nieuwe niche van die markt. Dat centrum heeft een andere benadering. Het is gericht op een breder begrip van kennis, ook het intuïtieve komt aan bod.'

Heijn denkt dat Oibibo Kijkduin toegankelijker is als het meer op het lichamelijke is gericht dan Oibibio Amsterdam. Er moet een sauna komen, en modder- en zeebaden. Therapeuten met tal van specialismen staan de gasten ter beschikking. Zo wil het kuuroord iedereen die daaraan behoefte heeft de gelegenheid bieden zich een of twee weken terug te trekken.

Den Haag is enthousiast. Dat Oibibio naast conferentieoord ook kuuroord wil zijn, vergroot volgens de gemeente de kansen op een nieuwe markt.

Tot 1990 lagen in de grote zalen van het Zeehospitium patiënten met een beroerte of een dwarslaesie. Het gebouw voldeed niet meer aan de moderne eisen voor een revalidatiecentrum en werd gesloopt. Het is de bedoeling dat op de plaats van het voormalige Zeehospitium moet naast het conferentie- annex kuuroord een aantal recreatie-appartementen verrijst. Gedeeltelijk staan deze ter beschikking van de congresgangers.

Oibibio Kijkduin moet ook kindvriendelijk zijn. Het past volgens de gemeente goed bij het imago van Kijkduin als familiebadplaats. Volgens Heijn moet een heel gezin in Oibibio Kijkduin terecht kunnen: vader neemt een massage, moeder gaat naar de sauna en de kinderen worden opgevangen en 'met iets educatiefs' beziggehouden. Ook het restaurant en het café van het kuuroord moeten kindvriendelijk overkomen. 'Als vader van vier kinderen weet ik hoe moeilijk het is een restaurant te vinden waar je met het hele gezin terecht kunt.'

Er bestaan nog geen definitieve bouwplannen voor het kuuroord van Oibibio en de appartementsgebouwen. Heijn hoopt dat hij binnenkort een intentieverklaring kan ondertekenen met de gemeente Den Haag en het hoogheemraadschap van Delfland, de eigenaar van de grond.

Is uitbreiding van Oibibio wel een haalbare kaart voor Heijn? Bij de gemeente Den Haag heeft men wel even de wenkbrauwen gefronst toen Oibibio dit voorjaar personeel moest ontslaan. Maar het vertrouwen in de ondernemer Heijn is niet geschaad.

Deze zegt: 'Een risico is het altijd. Maar de reorganisatie in Amsterdam was niet bedoeld om het licht uit te doen, maar juist om het heel lang brandend te houden. We hebben in de ruim anderhalf jaar van ons bestaan alle symptomen vertoond van een startend bedrijf, maar we kunnen nu beter de match maken tussen vraag en aanbod. De uitbreiding in Den Haag lijkt misschien tegenstrijdig, maar is het niet. Het is juist aanvullend.'

Meer over