Condoleezza Rice toch voor onderzoekscommissie

De veiligheidsadviseur van president Bush, Condoleezza Rice, zal toch voor de commissie verschijnen die de terreuraanslagen van 11 september 2001 onderzoekt....

Tot nu toe wilde Rice niet in het openbaar getuigen. Het is ongebruikelijk dat een veiligheidsadviseur, die door de president wordt benoemd zonder instemming van het Congres, publiekelijk getuigenis aflegt. Het Witte Huis heeft van de commissie bedongen dat met Rice's optreden geen precedent wordt geschapen.

Verder is afgesproken dat Bush en vice-president Cheney achter gesloten deuren voor de voltallige commissie zullen verschijnen. De commissie bestaat uit vijf Democraten en vijf Republikeinen. Tot nu toe wilden Bush en Cheney alleen met de voorzitter en de vice-voorzitter praten.

De regering-Bush heeft schade opgelopen door de getuigenis van de voormalige adviseur van het Witte Huis inzake terreurbestrijding, Richard Clarke. Die zei onlangs voor de 'commissie 9/11' dat Bush en Rice de dreiging van al-Qaeda te weining serieus hebben genomen.

Meer over