Condé wint presidentsverkiezingen Guinee

CONAKRY - Alpha Condé heeft de presidentsverkiezingen in Guinee gewonnen. In de tweede ronde van de stembusgang op 7 november kreeg hij 52,2 procent van de stemmen.

ANP Beeld
ANP

Dat heeft de kiescommissie van het West-Afrikaanse land maandag laten weten. Zijn rivaal Cellou Dalein Diallo had eerder op de dag de kiescommissie van fraude beschuldigd en zelf de overwinning opgeëist.

Volgens internationale waarnemers verliep de stembusgang vrij en eerlijk. Maar de spanningen in het land namen de afgelopen dagen toe omdat de uitslag van de verkiezingen verscheidene keren was uitgesteld. Veiligheidspersoneel raakte maandag slaags met enkele honderden aanhangers van Diallo in de hoofdstad Conakry. Hierbij viel zeker één dode. Tientallen mensen raakten gewond. Militairen schoten op de betogers, aldus een politiebron.

Dictatoriaal bewind
De stembusgang was de eerste democratische verkiezing in de vroegere Franse kolonie sinds de onafhankelijkheid in 1958. Het land heeft een geschiedenis van tientallen jaren van dictatoriaal bewind. Na de dood eind 2008 van president Lansana Conté greep een groep hoge militairen de macht.

In september vorig jaar sloegen militairen van de junta een vreedzame betoging van de oppositie in Conakry op bloedige wijze neer. Het geweld, dat enkele dagen aanhield, kostte aan zeker 157 mensen het leven. Duizenden mensen raakten gewond en honderden vrouwen werden het slachtoffer van seksueel geweld. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opende een juridisch vooronderzoek naar de incidenten.

Meer over