Condé roept zichzelf uit tot president Guinee

CONAKRY - Presidentskandidaat Alpha Condé van Guinee heeft zichzelf maandag uitgeroepen tot president van het West-Afrikaanse land. 'Ik weet dat ik heb gewonnen', zei hij tijdens een persconferentie.

EPA Beeld
EPA

De kiescommissie zou de resultaten van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 7 november vorige week woensdag publiceren, maar slaagde daar niet in. De belofte was om de uitslag nu uiterlijk maandag rond het middaguur naar buiten te brengen, maar ook dit lukte niet. Later op de dag liet de commissie weten om 19.00 uur Nederlandse tijd met de uitslag te komen.

Vrij en eerlijk
Volgens internationale waarnemers verliep de stembusgang vrij en eerlijk. Maar de spanningen in het land nemen toe door de vertraagde publicatie van de uitslag en er zijn zorgen dat de verliezende kandidaat de resultaten niet accepteert. Veiligheidspersoneel raakte maandag slaags met enkele honderden aanhangers van presidentskandidaat Cellou Dalein Diallo in de hoofdstad Conakry. Hierbij viel zeker één dode en tientallen gewonden. Militairen schoten op de betogers, aldus een politiebron.

Met een deel van stemmen geteld, staat Diallo op 50,6 procent van de stemmen en Condé op 49,4 procent. Maar de voorsprong van Diallo neemt steeds verder af. Diallo repte zondag van fraude en dreigde zich terug te trekken uit de race. De autoriteiten verboden daarop alle politieke demonstraties.

Legerleiders
De stembusgang waren de eerste democratische verkiezingen in de vroegere Franse kolonie sinds de onafhankelijkheid in 1958. Het land heeft een geschiedenis van tientallen jaren van dictatoriaal bewind. Na de dood eind 2008 van president Lansana Conté greep een groep legerleiders de macht.

In september vorig jaar sloegen militairen van de junta een vreedzame betoging van de oppositie in Conakry op bloedige wijze neer. Het geweld, dat enkele dagen aanhield, kostte aan zeker 157 mensen het leven. Duizenden mensen raakten gewond en honderden vrouwen werden het slachtoffer van seksueel geweld. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opende een juridisch vooronderzoek naar de incidenten.

undefined

Meer over