Concurrerend label hekelt duurzame ingeblikte tonijn

De introductie op de Europese markt van gecertificeerde, duurzame bliktonijn is het slachtoffer van een intimidatiecampagne van het concurrerende, Amerikaanse Dolphin Safe-label. Dat zegt de in Nederland gevestigde tonijnhandel Pacifical die de duurzame tonijn eind vorig jaar op de markt heeft gebracht.

AMSTERDAM - Volgens Pacifical directeur Henk Brus bedreigt het Earth Island Institute (EII), dat het dolfijnlabel beheert, bedrijven in de tonijnsector om geen tonijn te leveren aan Pacifical. Daarbij wordt gesuggereerd dat Pacifical betrokken is bij het op de markt brengen van 'dolfijn-dodelijke tonijnproducten'. Het Dolphin Safe-label pretendeert een tonijnvangst waar dolfijnen zo min mogelijk hinder van ondervinden.

Sinds half november brengt Pacifical als exclusief marketingkanaal de eerste bliktonijn aan de man in de Oostenrijkse Spar-supermarkten. Dit gebeurt onder het zogenaamde MSC-label, een certificatieprogramma voor duurzame vis dat ook Ahold hanteert.

Het is voor eerst dat er op deze wijze duurzame bliktonijn op de markt wordt gebracht. Het gaat hierbij om een tonijnsoort die wordt gevangen in het westelijke en centrale deel van de Stille Oceaan, waar zich veruit de grootste populatie vis bevindt die wordt gebruikt voor ingeblikte tonijn.

Natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace hebben publiekelijk de loftrompet gestoken over dit project, dat wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de mondiale tonijnvangst, waar jaarlijks miljarden dollars mee zijn gemoeid.

De duurzame bliktonijn is tot 20 procent duurder. Daarvoor krijgt de consument onder meer de garantie dat de bestaande voorraad duurzaam wordt beheerd en dat er geen schade wordt toegebracht aan andere diersoorten of het zeemilieu. Daarnaast kan aan de hand van barcodes worden opgezocht waar de vis is gevangen en wie hem heeft gevangen en verwerkt.

De introductie van de duurzame tonijn, die de afgelopen jaren voor de nodige ophef zorgde in de tonijnindustrie, ondervindt volgens Brus echter grote hinder door de aanhoudende bedreigingen van het concurrerende 'Dolphin Safe' label van het Earth Island Institute, dat vooral sterk aanwezig is op de Duitse en Britse markt.

Hoewel er volgens Brus een grote vraag is naar de nieuwe duurzame bliktonijn kostte het het afgelopen jaar de grootste moeite om vissers bereid te vinden de MSC-tonijn te leveren. Milieuorganisaties zagen hierin de hand van EII.

EII verstuurde dit weekeinde een brief aan tonijnbedrijven waarin Pacifical ervan wordt beschuldigd dat het tonijn op de markt brengt waarvan de vangst gepaard is gegaan met het doden en verwonden van dolfijnen die bijvangst waren. De boodschap van de brief is volgens Brus duidelijk: wie geen lid is en niet betaalt aan Dolphin Safe, maar meedoet aan het MSC-programma wordt publiekelijk neergezet als dolfijndoder. 'Een typische afpersingspraktijk', aldus Brus.

EII-topman Mark Philips, die de gewraakte brief tekende, kon dinsdag niet worden bereikt voor commentaar. In een reactie noemt commercial directeur van MSC, Nicolas Guichoux, de suggestie 'incorrect' dat er bij het MSC-label een probleem met dolfijnen zou spelen. 'Het is een wetenschappelijk feit dat er in het betrokken gebied geen dolfijnen opzwemmen met de tonijn. Bij hoge uitzondering wordt er een dolfijn gevangen. Bovendien wordt er in de controle van MSC speciaal op gelet.'

undefined

Meer over