Concurrentie voor Mojo

De Duitse festivalorganisatie Scorpio heeft de aanval geopend om de bijna-monopoliepositie van de Nederlandse organisator Mojo. Naar alle waarschijnlijkheid organiseert Scorpio eind juni in safaripark Beekse Bergen een nieuw meerdaags popfestival. De naam van het nieuwe evenement: Best Kept Secret.

Over de geboekte artiesten en data wil Scorpio (dat in Nederland - als mede-eigenaar - actief is onder de naam Friendly Fire) nog geen uitspraken doen. Afspraken met de verantwoordelijke agenten zouden vroegtijdige bekendmaking in de weg staan.

Feit is dat het festival luttele weken zal plaatsvinden na Pinkpop (14 t/m 16 juni). Het nieuwe evenement belooft grote namen te zullen brengen; artiesten die zich ook mogen verheugen in de belangstelling van Mojo.

Scorpio is een van de grootste spelers in het Europese festivalcircuit. Het bedrijf, dat wel het Duitse Mojo wordt genoemd, is betrokken bij grote festivals in Duitsland, Denemarken en Zweden. Bij monde van de Nederlandse directeur Folkert Koopmans heeft het al eerder te kennen gegeven ambities te hebben zich ook met Nederlandse festivals te willen inlaten. Zo was het bedrijf in juni van dit jaar al betrokken bij het kleinere Noord-Hollandse Indian Summer festival waar onder meer The Wombats en The Kooks optraden.

Het nieuwe Best Kept Secret, dat toegang moet bieden aan meer dan 10 duizend bezoekers, lijkt grotere ambities te hebben. Er wordt gefluisterd over artiesten die niet zouden misstaan bovenaan de affiches van Lowlands of Pinkpop. De kans dat er topattracties zullen optreden is groot, niet alleen vanwege de sterke arm van Scorpio, maar ook omdat het aanbod aan internationaal grote artiesten in Europa tussen half juni en half juli nu eenmaal erg groot is. Dan vinden grote festivals als Glastonbury, Roskilde en Werchter plaats. Niet voor niets wordt Pinkpop volgend jaar voor de derde keer in de geschiedenis niet op Pinksteren (19 en 20 mei) gehouden maar een maand later. Pas dan zijn de belangrijkste artiesten beschikbaar in Europa.

Pinkpop krijgt in 2013 dus een sterke concurrent. Iets voor organisator Mojo om zich zorgen over te maken? Nee, zegt woordvoerster Marjanne Manders. Het boekingskantoor uit Delft wil nog niet inhoudelijk reageren voordat de plannen van Friendly Fire officieel naar buiten komen, maar 'er is ruimte genoeg voor nog een onderscheidend festival' en Mojo heeft zelf de handen vol aan festivals als Lowlands en Pinkpop.

Mojo heeft met geen enkele artiest exclusieve contracten. Het gevaar bestaat dat Scorpio, dat internationaal veel te bieden heeft, alleenrecht kan afdwingen bij artiesten en hun agenten. Als een band als Foo Fighters aangeeft wel naar Europa te willen komen voor een stel festivals dan kan Scorpio zeggen: hier heb je zoveel miljoen voor zes optredens in Europa.

Daar zit Pinkpop dan niet bij. Mojo vist dan naast het net. Vooralsnog stelt Mojo's woordvoerster: 'We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.'

undefined

Meer over