Concurrentie blijft mijmeren over gele truien en Tourzeges

'Met de nummers twee en drie van het klassement in de ploeg, hebben wij een uitstekende mogelijkheid om Indurain aan te vallen', zei Emanuelle Bombini op de dag dat het peloton zich voorbereidde op de komende Alpenetappes....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

LE GRAND BORNAND

Op zachte toon ontvouwde hij een scenario waarbij een van zijn twee cracks Indurain op de eerste hellingen op stang jaagt, waarna de ander er in de finale met de buit vandoor gaat. Zo kan het gaan, zei Bombini en zijn gelaat vertoonde een sombere uitdrukking. Zo zal het niet gaan, weet hij.

Intriges, roddel en achterklap hebben van zijn miljoenenploeg een zwalkend schip gemaakt. En sportdirecteur Bombini weet niet hoe hij de bemanning weer in het gareel moet krijgen. Sleutelfiguren: een jonge, onstuimige kopman, Evgeni Berzin, en een geroutineerde, rebellerende knecht, Bjarne Riis.

Riis stoort zich in hoge mate aan de sterallures van zijn 25-jarige Russische collega. Die toont naar de zin van de zes jaar oudere Deen te weinig respect voor zijn helpers. Bovendien zou Berzin het eigenbelang boven het teambelang stellen, waarmee Riis doelde op de recente Ronde van Italië. Daar verscheen Pjotr Oegroemov in kansrijke positie, maar verloor omdat Berzin weigerde assistentie te verlenen.

De ster van Evgeni Berzin steeg vorig seizoen in ijltempo aan de wielerhemel. Als tweedejaars professional en pas 24 jaar oud versloeg hij in de Giro Miguel Indurain. In het voorjaar had hij reeds Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Het succes steeg Berzin volgens zijn ploeggenoten naar het hoofd.

'Evgeni is nog jong en komt uit een arm gezin en een arm land', zei Bombini maandag. Berzin groeide op in Vyborg, niet ver van de grens met Finland gelegen, en werd op negenjarige leeftijd uitverkozen voor de sportacademie van Lokomotiv Leningrad, waar kampioenenkweker Koeznetsov zijn talent polijstte. Voor hem ondergingen onder anderen Ekimov, Zdanov en Bobrik de Spartaanse opleiding.

Berzin reageerde geïrriteerd op vragen over zijn vermeende vedette-neigingen. 'Ik sta derde in de Tour de France, heb ik dan slecht getraind soms?'

In de tijdrit zondag kende hij een voortvarende start, maar kwam in de laatste tien kilometers kracht tekort. Riis daarentegen groeide uit tot de sensatie van de dag, door slechts 12 seconden toe te geven op Indurain en door te stoten naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Vervolgens eiste de knecht een promotie tot kopman. 'De ploeg moet nu voor mij werken.'

De Deen beloofde dat hij eventuele hand en spandiensten van zijn ploegmaats in de Alpenritten naar behoren zou afronden. De negendejaars prof uit Herning kent de ongeschreven wetten die tussen knechten en kopmannen gelden en weet eveneens welke offers gevraagd worden in de jacht op wielerroem. Zelf was hij jaren achtereen een dienaar, van Moreno Argentin. Die status, zo meent hij sinds zijn vijfde eindklassering in de Tour van twee jaar geleden, is hij ontgroeid.

Bombini erkent de klasse van zijn Scandinavische routinier, maar weigert zijn Russische generaal te degraderen tot adjudant. 'Bjarne heeft fantastisch gereden, maar Evgeni blijft onze kopman. Hij is beter in de bergen. Eens kan hij de Tour winnen.'

In dat laatste hebben ze bij Gewiss een rotsvast geloof, getuige de verbetenheid waarmee het bedrijf probeert Berzin voor de ploeg te houden al heeft Polti zich reeds bereid verklaard de lastige Rus over te nemen, tegen een jaarsalaris van 2 miljard lires. Berzin wil overigens weg.

'Berzin denkt te veel aan geld', aldus Riis.

De Deen wil ook weg.

Riis: 'Ik zit in de nadagen van mijn carrière, maar nu ben ik op mijn sterkst.'

Berzin: 'Sinds afgelopen weekeinde weet ik dat je zonder hulp de Tour onmogelijk kunt winnen. En ervaring is ook heel belangrijk. Maar ik geef nog niet op. Mijn favoriete terrein moet nog komen.'

Riis: 'Ik rijd voor mijn eigen kansen.'

Dinsdag 11 juli. Negende etappe, Le Grand Bornand-La Plagne, 160 kilometer. Vertrek 12.30 uur, aankomst ongeveer 17.15 uur. Beklimmingen: Col du Marais (vierde categorie, km. 16,5), Col de l'Epine (derde cat., km. 26,5), Cote de Héry (tweede cat., km. 51), Col des Saisies (eerste cat., km. 73), Cormet de Roselend (eerste cat., km. 110,5), La Plagne (buiten cat., km. 160). Tussensprints: Ugine (km. 39,5), Bourg-Saint-Maurice (km. 130,5).

Meer over