Concurrent:geef Radio 1 maar aan ons

Broadcast Partners, het bedrijf dat het merendeel van de commerciële radiozenders doorgeeft, wil zenders als Radio 1 of Radio 4 overnemen van zijn concurrent Nozema....

'Als zij dat niet kunnen, dan willen wij dat wel doen', zegt directeur R. Verhoeven van Broadcast Partners. NOS en Nozema kwamen vorige week met de waarschuwing dat de herverdeling van de radiofrequenties grote gaten in de landelijke dekking zou opleveren. Zo'n 2,2 miljoen mensen in de Randstad zouden Radio 1 niet meer kunnen horen. In het oosten van het land zouden 700 duizend mensen Radio 4 moeten missen.

De NOS dreigde daarom de verdeling van de etherfrequenties met juridische middelen jaren te traineren. De NOS is niet verbaasd dat Broadcast Partners zegt de landelijke dekking van Radio 1 en Radio 4 te kunnen garanderen.'Erik de Zwart, de eigenaar van Radio 538, is ook mede-eigenaar van Broadcast Partners. Die club is dus niet zo belangeloos in die hele discussie over de frequentieverdeling', aldus een NOS-woordvoerder. Volgens hem zal Broadcast Partners de normen moeten verlagen om de landelijke dekking te kunnen garanderen.

'Maar daar heeft de luisteraar niets aan. De normen waarmee Nozema werkt, daar werken wij al jaren mee en het ministerie ook.' Verhoeven op zijn beurt noemt Nozema een ouderwets bedrijf, 'want een voormalige monopolist'. Hij sluit niet uit dat het paniekverhaal van NOS en Nozema is gebaseerd op technisch onvermogen van Nozema.

Volgens de directeur van Broadcast Partners is er echter ook nog een andere mogelijkheid. 'Wij denken dat de NOS en Nozema een verborgen agenda hebben. Ze willen meer radioruimte overhevelen naar het publieke domein ten koste van het commerciële domein.'

Verhoeven denkt dat de Tweede Kamer en staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat 'de opzetjes' van Nozema en NOS niet zullen waarderen. Broadcast Partners bezit zeventig zenders, die samen vier landelijke netwerken uitzenden: Yorin FM, Radio 538, Business Nieuws Radio en Radio Noordzee. Het zes maal grotere Nozema doet alle publieke zenders, maar ook commerciële zenders als Sky Radio en Classic FM.

Meer over