Concertgebouw vervolgt zijn 'krankzinnige vlucht'

Het Amsterdamse Concertgebouw rekent voor het komende seizoen op een kleine 750 duizend bezoekers. Het zal in '96-'97 waarschijnlijk weer de drukst bezochte concertzaal ter wereld zijn - een recordpositie die het gebouw al enige jaren inneemt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een opvallend element in de eigen programmering van het Concertgebouw - dat naast zijn verhuringen aan het Concertgebouworkest, het NedPhO, de Matinee en andere bespelers zelf ook 219 concerten organiseert - is de herinvoering van jazzconcerten in de Grote Zaal. Vanaf half oktober spelen de Mingus Big Band, jazzorkesten van de Carnegie Hall en het Lincoln Centre, en de tenorsaxofonisten Wayne Shorter, Joe Lovano en Joshua Redman. Niet 's nachts, zoals bij de vermaarde jazzconcerten in de jaren zestig, maar 's avonds.

Speciale series zijn gewijd aan het componistentweetal Britten en Sjostakovitsj. Hun vriendschap en artistieke verwantschap wordt belicht in elf concerten in de Kleine en de Grote Zaal, te dirigeren door onder anderen Oliver Knussen, Haitink, Gergjev en Rozdjestvenski. Naast Nederlandse orkesten nemen buitenlandse gezelschappen deel als de Kirov-opera en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

De Britten-biograaf Donald Mitchell verzorgt de musicologische begeleiding van het project, waarin verschillende Nederlandse premières zullen klinken. De VPRO-radio zendt de series integraal uit.

Het Concertgebouw heeft compositieopdrachten verstrekt aan de Rus Voestin en de Duitser Rihm. Het Schubert-jaar 1997 krijgt gestalte in een reeks pianorecitals van Andras Schiff, en een grote-zaalserie met de violist Gidon Kremer, de Camerata Academica Salzburg onder leiding van Sandór Végh, en het Orkest van de Achttiende Eeuw - dat zich ook aan Stravinsky (Apollon musagète) gaat wagen.

'Orchestra in residence' is het Philadelphia Orchestra (drie optredens in mei met Wolfgang Sawallisch). Nieuw is ook een eigen serie van het Rotterdams Philharmonisch onder leiding van Gergjev en Simon Rattle. Rattle komt ook op bezoek met zijn orkest van Birmingham, en leidt in de barokserie The Orchestra of the Age of Enlightenment. In de internationale orkestenserie maken de Wiener Philharmoniker hun rentree, en bij de 'Grote Solisten' staan Jessye Norman, de violistes Midori en Anne-Sophie Mutter en de cellist Yo-Yo Ma.

De 250e aflevering van de Robeco-zomerconcerten wordt 6 juli gevierd met een muziekmarathon. De projectserie 'carte Blanche' krijgt pas weer een vervolg in '97, en zal in '99 worden afgerond.

Het Concertgebouw houdt zijn hart vast voor het moment dat ook in Amsterdam de grenzen zijn bereikt. Mocht het verhuren afnemen, dan gaat dat direct ten koste van het gebouw, zegt directeur M. Sanders. Hij verwijt subsidiënten gebrek aan aandacht. Waar andere concertzalen in Nederland een subsidie ontvangen van 50 gulden per concertbezoeker, keert Amsterdam het gebouw 1,8 miljoen per jaar uit voor onderhoud, 'minder dan een rijksdaalder per bezoeker'.

Voor de programmering (7,5 miljoen gulden) krijgt het gebouw geen subsidies. Sponsors voorzien in een derde, de rest komt van de kassa. Niettemin, zegt Sanders, betaalt het publiek slechts bij 15 concerten meer dan 100 gulden.

Een nieuwe luchtkoeler wordt (voor 1,5 miljoen) dit jaar geïnstalleerd. Met de architect Eveline Merkx wordt gestudeerd op een plan voor het hele interieur, wat een wildgroei aan stijlen moet voorkomen. Het VSB-fonds betaalt mee.

Meer over