Concentratieverlies nekt Zwolle in Europees duel

Twee sets bleef VC Zwolle in het eerste Europa Cup III-duel trouw aan het eigen tactisch concept. Het bleek niet genoeg voor de overwinning, want het Franse Sète dicteerde daarna de wedstrijd....

Van onze volleybalmedewerker

ZWOLLE

VC Zwolle wist vooraf dat het aan Sète een zware kluif zou krijgen. De Zuidfranse spelers beoefenen bijna zes maanden per jaar het strandvolleybal en dat is terug te vinden in hun spectaculaire aanvalsspel.

De tactiek van Zwolle-coach Pang was er op gericht om het Franse spel te ontregelen met geplaatste sprongopslagen. Door de service-druk werden de Fransen verplicht langzaam en hoog te spelen zodat de wedstrijd via het blok onder controle werd gehouden.

In de eerste set lukte die opzet. Via vijf aces en een goed blok van vooral Ron Kieft werd het 15-6. Bij 12-10 in de tweede spelfase sloop concentratieverlies in de ploeg van Pang. De Fransen vochten verbeten terug. Er ontspon zich een langdurig opslagduel, dat veel weg had van een tenniswedstrijd. De Overijsselse ploeg won deze maratonset nog fortuinlijk met 17-16, maar de meeste spelers hadden daarmee hun krachten verbruikt.

Terwijl de Zwollenaren nog nahijgden, stond er binnen het kwartier al 6-15 op het bord. Ook in de vierde set maakte Sète een kwiekere indruk: 12-15.

De zeventienhonderd toeschouwers moesten bij 11-15 lijdzaam vaststellen dat het Europese avontuur van hun favorieten ook dit seizoen waarschijnlijk kort zal duren.

De jonge international Reinder Nummerdor, die vandaag van bondscoach Alberda hoort of hij geselecteerd is voor de World Cup in Japan, ziet nog wel kansen: 'Zaterdag zullen we als ploeg weer een stukje verder zijn. Waarom in de derde set de concentratie zo wegvalt is me een raadsel. Misschien doordat we pas sinds kort volledig zijn. We werden vandaag meteen in het diepe gegooid, want het was onze eerste grote wedstrijd.'

Standen eredivisie, vrouwen: 1. AMVJ 2-4, 2. Sliedrecht Sport 3-4, 3. VVC 1-2, 4. Martinus 1-2, 5. Olympus 1-2, 6. Volco 1-2, 7. Pollux 2-2, 8. Animo 2-0, 9. Brevok 2-0, 10. Sudosa 3-0. Mannen: 1. Dynamo 5-10, 2. Brevok 3-6, 3. ZVH 4-6, 4. Zwolle 2-4, 5. Capelle 2-4, 6. AMVJ 3-2, 7. Radius 4-2, 8. VVC 5-2, 9. Sudosa 3-0, 10. Ekspalvo 4-0.

Meer over