Concentratie op wereldmarkt gipsplaten

Het Britse concern BPB Industries wordt waarschijnlijk de grootste fabrikant van gipsplaten ter wereld. De onderneming heeft een bod van 1,1 miljard dollar (ruim 1,8 miljard gulden) uitgebracht op de Amerikaanse concurrent National Gypsum....

KRF, Reuter

LONDEN

De Verenigde Staten vertegenwoordigen meer dan de helft van de wereldmarkt voor gipsplaten. Het produkt is daar in 1890 uitgevonden en is zeer gewild in de bouw. In Europa is gipsplaat minder populair, maar het gebruik neemt wel toe.

Er is in de bedrijfstak al geruime tijd sprake van een concentratie. In West-Europa is de markt verdeeld tussen drie grote bedrijven. BPB heeft een marktaandeel van 50 procent en het Duitse bedrijf Knauf en het Franse Lafarge Coppée elk 25 procent. De drie voerden aan het eind van de jaren tachtig een felle strijd om de suprematie via talrijke overnemingen van kleinere producenten.

BPB biedt voor National Gypsum 48,50 dollar per aandeel, maar is bereid meer te betalen als nadere informatie over de financiële positie van het Amerikaanse bedrijf dat rechtvaardigt.

Meer over