Concentratie op de crematorium-markt

De uitvaartverzekeraar AVVL Uitvaartzorg heeft negen crematoria gekocht, volgens AVVL-directeur Koos Vermeulen één van de grootste transacties in deze branche....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Verkopende partij van de crematoria in Leeuwarden, Heerenveen, Groningen, Doetinchem, Beuningen, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Schagen is Beheermaatschappij 'de Facultatieve' in Den Haag. Deze onderneming, gelieerd aan AVVL, houdt zich vooral bezig met oven- en filterapparatuur voor de internationale filtermarkt.

De Facultatieve wil zich nadrukkelijker op deze markt concentreren. Om voldoende financiële middelen bij elkaar te krijgen heeft het daarom zijn 50 procentspakket in CVN Crematoria Nederland verkocht.

In CVN zijn de negen crematoria ondergebracht. Twee crematoria, in Diemen en Velsen, houdt de Facultatieve vanwege historische banden onder zijn hoede.

Bij AVVL zijn 390 duizend verzekerden aangesloten. AVVL ziet zijn investering als een goede belegging, aldus Vermeulen, ook al is de Nederlandse crematiemarkt geen groeimarkt meer.

'Tot 1963 telde het land twee crematoria, in de jaren '70 hadden we er vijf en nu zitten we al op 48. Gevolg van de groei is dat de markt onder druk staat, waardoor de marges teruglopen', zegt Vermeulen.

Dat heeft ook te maken met de stagnatie in het aantal crematies. Jarenlang steeg het aantal in Nederland, maar vorig jaar stagneerde de markt zich op 64.505 crematies. Daarmee werd 47 procent van de overledenen gecremeerd.

Voor Vermeulen is de stagnatie niet dramatisch, aangezien AVVL een niet op winst gerichte organisatie is die onder meer is opgericht om het cremeren te propageren. 'Maar het moet wel economisch verantwoord blijven. We moeten natuurlijk geen verlies gaan maken.'

Voor een gemiddelde crematie wordt volgens hem 1600 à 1700 gulden betaald. Dat is genoeg om nog winst op te maken, zegt de AVVL-directeur.

Meer over