Concentratie broeikasgas in atmosfeer bereikte in 2012 nieuw record

De concentratie CO2 in de atmosfeer groeide in 2012 sneller dan het gemiddelde van het vorige decennium. Dat schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vandaag in haar jaarlijkse rapport over broeikasgassen. De concentratie CO2 in de ozonlaag bereikte vorig jaar nieuwe recordhoogten.

De Hoogovens van staalproducent Tata Steel gezien vanaf de Noordzee. Beeld anp
De Hoogovens van staalproducent Tata Steel gezien vanaf de Noordzee.Beeld anp

De WMO spreekt van een opwaartse en accelererende trend 'die de opwarming van de aarde aandrijft en gezichtsbepalend is voor de toekomst van onze planeet voor honderden en duizenden jaren'. Koolstofdioxide en andere broeikasgassen zoals methaan en distikstofmonoxide zorgden tussen 1990 and 2012 voor een toename van 32 procent van stralingsforcering (de verstoring van de stralingsbalans van de aarde).

De hoeveelheid methaan in de atmosfeer groeide in 2012 even hard als in de vier jaar ervoor. 'De hoeveelheden van al deze belangrijke broeikasgassen hebben opnieuw recordhoogten bereikt, concludeerde secretaris-generaal Michel Jarraud van de WMO op een persconferentie. 'De trend die klimaatverandering veroorzaakt, wordt hierdoor versneld', zei hij.

Meer over