Computergigant HP: smartphones en tablets eruit, en wellicht de pc's

Computergigant Hewlett-Packard (HP) stopt met de productie van tablets en smartphones. Tevens onderzoekt het de mogelijkheid de pc-divisie te verkopen. Met die divisie werd het bedrijf groot.

WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Dat maakte HP-topman Leo Apotheker donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf.

De stappen die het bedrijf heeft aangekondigd zijn even onverwacht als begrijpelijk. Onverwacht, aangezien HP vorig jaar nog ruim 1 miljard euro neertelde voor smartphoneproducent Palm. Met Palm ontwikkelde HP bovendien de TouchPad, een eigen tablet die draait op Palms besturingssysteem WebOs. Dat apparaat is pas sinds juni van dit jaar op de Amerikaanse markt verkrijgbaar.

De stap is echter ook logisch, omdat de verkoop van de tablets dermate tegenviel dat HP de prijs van het apparaat vorige maand al verlaagde met 20 procent. Ook met zijn smartphone (de Pre) wist HP geen plek van betekenis op te eisen op de markt die momenteel gedomineerd wordt door Apples iPhone en de Galaxy-lijn van Samsung.

Voor de mogelijke verkoop van de pc-tak geldt eveneens dat die zowel logisch als vreemd is. Ze ligt voor de hand omdat de verkoop van desktops en laptops almaar terugloopt. Maar het is een verbazingwekkende stap omdat HP in 2010 met een omzet van 41 miljard dollar nog altijd de leider was op deze markt.

Inlijven

Als HP, dat de komende twaalf tot achttien maanden een definitieve beslissing wil nemen over zijn pc-activiteiten, inderdaad afstand doet van de activiteiten waar het groot mee werd, zal het bedrijf het Britse softwareconcern Autonomy inlijven. Over de overnameprijs hebben beide bedrijven al een akkoord bereikt. HP wil 11,7 miljard dollar betalen voor het softwarebedrijf. Dat zou na de overname van computerfabrikant Compaq in 2002 de op een na grootste overname zijn die HP ooit deed.

Met die aankoop zou HP bovendien nadrukkelijk het voorbeeld volgen van IBM. Dat concern werd ook groot met de ontwikkeling van hardware, maar specialiseerde zich na de verkoop van de computertak aan het Chinese Lenovo, in 2005, tot een software-, service- en 'cloud'-bedrijf dat zijn pijlen voornamelijk richt op de zakelijke markt.

Dat is precies wat topman Apotheker voor ogen staat met HP. Hij maakt daarmee vooral een gebaar naar de aandeelhouders, die de winstgevendheid van het bedrijf al lange tijd niet meer zien toenemen en ook al langer aandringen op meer aandacht voor de softwaretak.

Apotheker heeft zelf ook meer met software dan met hardware. Voor hij vorig jaar bestuursvoorzitter werd bij HP werkte hij het grootste deel van zijn leven bij softwareontwikkelaar SAP.

HP werd in 1939 opgericht door William Hewlett en David Packard. De garage in het Californische Palo Alto waarin zij aan hun eerste apparaten knutselden, wordt tegenwoordig niet alleen gezien als de geboorteplaats van HP, maar ook als de wieg van heel Silicon Valley.

undefined

Meer over