Computerfondsen trekken koersen omlaag

Dat premier Kok premier blijft en niet naar Brussel afreist, was voor de beleggers geen nieuws, en de bommen op Kosovo waren nog niet gevallen toen de beurs sloot....

De glijvlucht werd geleid door enkele bedrijven in de computersector, vooral ASM Lithography. Die sector is het die al enkele dagen Wall Street omlaag trekt. ASML moest gisteren 2,15 euro inleveren op 39,15 euro. Philips moest er om die reden aan geloven en verloor 1,40 euro op 71,15.

KLM behoorde tot de grote verliezers, maar dat was eigenlijk de schuld van British Airways. De rating voor kredietwaardigheid van de Britten werd verlaagd, en dat drukte de koers van alle grote luchtvaartmaatschappijen in Europa. KLM moest 4,4 procent terug op 26,10 euro.

Ook Unilever zorgde voor ophef. Het concern raakte enigszins uit de gratie doordat Lehman Brothers de waardering verlaagde van 'kopen' naar 'houden'. Maar meer rumoer steeg er op toen de formidabele koersstijging van Revlon, producent van shampoo en cosmetica en genoteerd op Wall Street, in verband werd gebracht met plannen van Unilever om het bedrijf over te nemen. Sinds dinsdag steeg Revlons koers van 14 naar 21 dollar bij de sluiting van Damrak. Unilever sloot 1,60 euro lager op 63,50 euro.

Opvallend was dat de bouwondernemers zich in de dalende markt uitstekend staande hielden. Wellicht had dat iets te maken met de lancering door Rabo Securities van een Dutch Construction Warrant, een instrument om te speculeren op koersstijging bij bouwondernemers. Ballast Nedam profiteerde met twee dubbeltjes op 27,40 euro, Heijmans met één dubbeltje op 16 euro, BAM bleef gelijk op 49 euro en NBM Amstelland op 18 euro. Alleen HBG en Volker Wessels Stevin moesten inleveren.

Nedlloyd kreeg gisteren opnieuw een impuls met het nieuws dat P & O Nedlloyd een beursnotering wil. Dat maakt het voor Nedlloyd nog makkelijker om de boel te verkopen en ziedaar: de koers klom met een euro tot 22 euro.

Meer over