Nieuws

Complotdenkers veroordeeld tot 2 ton schadevergoeding voor verspreiden verhalen over pedonetwerk

Drie complotdenkers moeten van de rechtbank in Den Haag een schadevergoeding van 215 duizend euro betalen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Met hun ongefundeerde verhalen over een satanistisch pedofielennetwerk joegen de drie volgens de rechter de gemeente op kosten.

Rik Kuiper
De complotdenkers geloofden dat op het kerkhof in Bodegraven mensen lagen begraven die zouden zijn vermoord door een satanistisch pedofielennetwerk. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
De complotdenkers geloofden dat op het kerkhof in Bodegraven mensen lagen begraven die zouden zijn vermoord door een satanistisch pedofielennetwerk.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Advocaat Cees van de Sanden, die de gemeente in deze zaak vertegenwoordigt, spreekt van een unicum. ‘De rechtbank oordeelt dat als je online allerlei uitspraken doet die later onrechtmatig blijken te zijn, je dan ook financieel verantwoordelijk bent voor de schade die je aanricht.’

Micha K., Joost K. en Wouter R. wisten via hun internetuitzendingen en een groepschat op berichtendienst Telegram een grote groep volgers te bereiken met een bizarre theorie over een satanistisch pedofielennetwerk in Bodegraven. Voor die theorie is nooit een snipper bewijs gevonden.

Desalniettemin kwamen de volgers van de mannen in actie. Zo legden ze bloemen op een begraafplaats in Bodegraven en vielen ze inwoners van het dorp lastig. Geïnspireerd door de complotverhalen ging een man op zoek naar wapens om premier Rutte en het parlement aan te vallen.

Noodverordening voor begraafplaats

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zag zich in maart 2021 genoodzaakt een noodverordening af te kondigen voor de begraafplaats. Ook moesten posters en graffiti in het dorp verwijderd worden. Ambtenaren maakten lange dagen om de geest weer in de fles te krijgen en slachtoffers van de lastercampagne te begeleiden.

Om de kosten van dit alles op de mannen te verhalen, spande de gemeente vorig jaar een civiele zaak aan. Met succes, zo blijkt nu. De drie moeten samen een bedrag van 215 duizend euro aan de gemeente betalen. Ze draaien ook op voor de proceskosten. De drie mannen voerden tijdens de zitting geen verdediging.

Het is niet de eerste juridische overwinning die Bodegraven-Reeuwijk boekt in de rechtszaal. Vorig jaar juli oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag dat de complotdenkers moesten stoppen met het verspreiden van hun theorieën en dat ze reeds gepubliceerde verhalen van het internet moesten verwijderen.

Strafrechter

Over een paar weken moeten Joost K. en Wouter R. zich ook bij de strafrechter verantwoorden. De twee zitten al maanden in voorlopige hechtenis. In diezelfde zaak zal ook Hans de M. worden berecht, een vierde complotdenker. Tijdens een pro-formazitting zei de officier van justitie dat vervolging is ingesteld omdat de mannen ‘opruien tot geweld, dreigen met geweld en andere misdaden plegen’.

Ondertussen wacht Nederland op de uitlevering van Micha K., de beruchtste complotdenker van de vier, die in Noord-Ierland in de cel zit. Hij werd werd meermaals veroordeeld, onder andere vanwege valse bommeldingen, belediging en opruiing. Ook moet hij in Nederland nog een celstraf uitzitten. Hij vecht zijn uitlevering op alle mogelijke manieren aan.

Advocaat Max Vermeij van Wouter R. zegt desgevraagd de uitspraak van de Haagse rechtbank over de schadevergoeding niet te kennen. ‘Ik doe geen civiele zaken en verdedig hem alleen in de strafzaak.’ Peter Plasman, die Joost K. bijstaat, reageerde dinsdagmiddag niet op vragen van de Volkskrant.

Meer over