SATIRE

Complexe situatie in Syrië maar is Sabia nou zwanger of niet?

Het wordt steeds gecompliceerder om de situatie in het Midden-Oosten te bevatten. Belangen en standpunten lopen zodanig door elkaar dat niemand meer echt vat kan krijgen op de situatie, maar is Sabia nou zwanger of niet? Hoe zit het? Een analyse.

Sabia, Syrië, zwanger, complexBeeld AP

Sinds Turkije een Russisch toestel heeft neergehaald zijn de spanningen tussen de grootmachten nog complexer geworden. Turkije is een westerse bondgenoot maar houdt de grenzen naar Syrië wagenwijd open, terwijl de Russen juist weer tegen IS strijden. Rusland wil Assad in het zadel houden terwijl het Westen hem juist weg wil hebben. Zou Sabia nou een nepbuikje hebben gehad en waar koop je zoiets?

De Britten gaan nu ook meedoen met het bombarderen van Syrië, maar verondersteld wordt dat ze daarbij nog steeds niet zoveel doen als Poetin. Sabia gaf onlangs een interview waarin ze vrij sympathiek overkwam. Zouden de media een hekel aan haar hebben of heeft ze zelf die zwangerschap zo handig geframed? Er is geen langetermijn visie van het Westen op Syrië.

Opvallend is trouwens dat bijna niemand het heeft over de rol die Saoedi-Arabië speelt in het Syrische conflict. Officieel is het streng islamitische koninkrijk onze bondgenoot, maar het is overduidelijk dat de jihadistische ideologie van IS en consorten decennialang is aangemoedigd in door de Saoedi's betaalde moskeeën. Is het koninkrijk wel te vertrouwen? Dat is lastig te zeggen, maar het is toch wel heel raar dat die babybuik op die laatste foto ineens weg is. Ik bedoel, op die vorige foto's was ze onmiskenbaar zwanger. Een miskraam misschien? Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als Russische en westerse troepen slaags raken met elkaar.

Nou ja, we blijven het volgen.

Meer over