Compleet met wassen beeld van dwaze George

Het werd door een Nederlander ontworpen en door een Oranje bewoond: het Dutch House in Londen. In 1818 kwam het paleis leeg te staan en pas nu is het weer zoals het was bedoeld....

Kew Palace in Londen, ook wel Dutch House genoemd, gaat na tien jaar weer open voor het publiek. Het koninklijke paleis in de beroemde botanische tuin van Kew Gardens is ingrijpend verbouwd en gerestaureerd. Het paleis werd in het verleden bewoond door onder anderen de ‘dwaze’ koning George III en was het eerste ballingsoord van de Nederlandse stadhouder Willem V tijdens de Napoleontische tijd.

Vanaf mei kunnen belangstellenden een bezoek brengen aan Kew Palace, dat samen met Hampton Court, de Tower of London, Kensington Palace en Banqueting House aan Whitehall tot de zogenoemde historische paleizen wordt gerekend.

Het paleis werd in 1631 in een Vlaamse bouwstijl opgetrokken voor de Nederlandse koopman Samuel Fortrey en kreeg daardoor bekendheid als de Dutch House. Vanaf 1728 werd het een onderkomen van de Britse koninklijke familie. Koning George II liet zijn drie dochters er wonen. George III promoveerde het in 1781 tot een officieel koninklijk paleis.

In 1795 nam de uit Nederland gevluchte stadhouder Willem V er enkele weken zijn intrek nadat hij als balling in Engeland was aangekomen. Hij schreef hier onder druk van de Britse premier William Pitt zijn omstreden Brieven van Kew, waarin hij alle Nederlandse koloniale bezittingen onder Britse bescherming stelde, tot woede uiteraard van zijn tegenstanders in de Bataafse Republiek. Willem V verhuisde later naar Hampton Court Palace.

Kew werd daarna het sanatorium van George III, die aan aanvallen van ‘gekte’ was gaan lijden, mogelijk als gevolg van de ziekte porphyria. De echtgenote van George III, koningin Charlotte, woonde de zes laatste maanden van haar leven in het paleis.

Na haar overlijden op 8 november 1818 had Kew Palace afgedaan als koninklijke residentie. Alle spullen werden verkocht en het paleis kwam leeg te staan. Maar het werd niet gesloopt, zoals de andere koninklijke verblijven in de tuinen van Kew en Richmond. Koningin Victoria stelde het eind 19de eeuw open voor het publiek.

In 1996 werd besloten het paleis te restaureren en in zijn volle glorie te herstellen. De tien miljoen euro kostende operatie is nu voltooid. Afgelopen week heeft Camilla, de hertogin van Cornwall, haar goedkeuring gegeven aan de restauratie van het Dutch House.

Waarschijnlijk zal koningin Elizabeth het eind mei heropenen. Voor het eerst zal het publiek ook de bovenverdieping kunnen bezoeken die nog nooit publiekelijk toegankelijk is geweest en er nog hetzelfde uitziet als het toen werd bewoond. Ook zal er een permanente expositie worden gehouden van de ‘Georgian’ periode met voorwerpen uit de literatuur, muziek, horticultuur, architectuur en astronomie in de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.

Veel geld werd besteed aan het behang en de decoratie. Pronkstuk is een levensgroot wassen beeld van George III, in de originele kleding.

Meer over