Competitie in het gedrang door falen in wereldbeker

De vrouwencompetitie dreigt dit seizoen uiterst onoverzichtelijk te worden. Omdat de nationale ploeg zich bij de World Cup zich niet heeft geplaatst voor de Spelen, moeten er in januari twee weken extra op de wedstrijdkalender worden ingeruimd voor een Olympisch kwalificatietoernooi in Bremen....

Van onze volleybalmedewerker

BREDA

Geheel onverwacht is deze ontwikkeling niet, maar voor de clubs wordt het puzzelen. Europa Cup II-deelnemer VVC heeft drie internationals in de gelederen en is daardoor al wekenlang niet in actie gekomen. Binnenkort echter dient VVC in 37 dagen vijftien wedstrijden af te werken.

Het Oldenzaalse Pollux heeft iets meer ruimte in de agenda omdat het zijn enige international Elles Leferink deze zomer kwijtraakte aan VC Ommen. Trainer Jan Berendsen voorziet 'een organisatorisch moeilijke competitie. We zijn er niet blij mee. Sommige teams zullen vier keer per week moeten spelen en voor het publiek is het dan nog maar moeilijk te volgen. Toch zullen we ons steeds loyaal opstellen want er staan nu eenmaal grote belangen op het spel.'

Volgende maand debuteert de Twentse club in het Europa Cup III-toernooi tijdens een zelf te organiseren vierkamp. Berendsen gebruikte de uitwedstrijd tegen Brevok als een test voor dat Europese avontuur. Zijn jonge en nog weinig stabiel spelende formatie liet zich in de eerst set verrassend overdonderen door het Bredase enthousiasme: 15-10.

Daarna trokken de meer ervaren oostelijke speelsters Rademaker, Raven en Steenbeke resoluut het initiatief naar zich toe. Met de overtuigende cijfers 4-15, 7-15, 6-15 ging de winst alsnog naar Pollux, dat daardoor tot eigen verbazing oprukte naar de gedeelde tweede plaats.

Eredivisie vrouwen: AMVJ 2-4, Sliedrecht Sport, Pollux 3-4, VVC, Martinus, Olympus, Volco 1-2, Animo 2-0, Brevok, Sudosa 3-0.

Eredivisie mannen: Dynamo 5-10, Zwolle, Capelle 3-6, Brevok 4-6, ZVH 5-6, AMVJ 4-4, Radius, VVC 5-2, Sudosa, Ekspalvo 4-0.

Meer over