nieuws

Commotie rondom WK in Qatar: minister Kaag schort virtuele handelsmissie op

Sigrid Kaag, demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft de virtuele handelsmissie naar Qatar van eind deze maand tot nader orde opgeschort. Reden: de politieke commotie rondom het WK voetbal in de Golfstaat. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie vanmiddag.

Pepijn de Lange
Arbeiders aan het werk in Qatar. Beeld Reuters
Arbeiders aan het werk in Qatar.Beeld Reuters

Vorige week onthulde The Guardian dat bij de bouw van de voetbalstadions minimaal 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen. Minister Sigrid Kaag schaarde zich vervolgens achter een oproep van ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers om het WK te boycotten. Donderdag nam de Tweede Kamer een motie aan die stelt dat de koning en premier het toernooi aan zich voorbij moeten laten gaan.

Het ministerie laat weten dat het Qatar vrijdag op de hoogte heeft gebracht van het feit dat de handelsmissie on hold is gezet. De Golfstaat zou nog niet hebben gereageerd.

Ook de deelnemers aan de virtuele handelsmissie – veelal bedrijven met interesse in de Golfregio – zijn vrijdag op de hoogte gebracht. Zij kunnen van 22 maart tot en met 1 april nog wel de Verenigde Arabische Emiraten en Oman digitaal bezoeken. Hoofdonderwerpen van de missie zijn water, energie en voedsel.

Jaarlijks organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ongeveer tachtig handelsmissies. Sinds het begin van de coronacrisis vinden die digitaal plaats. De dienst heeft nog niet van het ministerie gehoord wanneer de missie naar Qatar alsnog gaat plaatsvinden.

Eind 2018 annuleerde minister Kaag al een handelsmissie naar Saoedi-Arabië. Aanleiding was toen de moord op journalist Jamal Khashoggi, die bij een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel om het leven werd gebracht.

Meer over