nieuwsvenlo

Commotie over ‘afzakkertje’ na gemeenteraad in Venlo

‘Een vervelend misverstand’, zo noemt burgemeester Antoin Scholten van Venlo de commotie die in de Limburgse gemeente is ontstaan over het ‘afzakkertje’ van gemeenteraadsleden woensdagavond na afloop van de raadsvergadering. Terwijl de horeca wegens corona is gesloten, kregen zij in gemeenschapshuis ’t Raodhoes in Blerick wel de gelegenheid om een drankje te nuttigen.

’t Raodhoes in Blerick.Beeld Google Streetview

‘Het had niet mogen gebeuren dat raadsleden na de vergadering de mogelijkheid hadden om alcohol te nuttigen’, zegt Scholten in een persverklaring. Dat wijn en bier klaarstonden, zou het gevolg zijn van miscommunicatie tussen de griffier en de uitbater. Toen de burgemeester het zag, heeft hij ‘meteen ingegrepen’.

Meerdere gemeenteraadsleden die na de vergadering naar huis wilden gaan, hadden verbaasd gereageerd toen ze zagen dat sommige collega’s zich naar de foyer van het gemeenschapshuis begaven om iets te drinken. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie, betogen zij, en met die actie zouden raadsleden de indruk wekken zich niets aan te trekken van het horecaverbod.

Volgens sommigen zou de burgemeester na afloop van de drie uur durende vergadering hebben gezegd dat de bar geopend was. Maar dat ontkent Scholten: ‘Het horecagedeelte van de locatie is niet geopend geweest tijdens of na de vergadering. Ik heb ook niet de bar na de vergadering geopend.’

Misverstand

In het gemeenschapshuis is alleen gebruik gemaakt van de ‘vergaderfaciliteiten’, waarbij ook koffie, thee, water en een frisje horen. ‘Dat na de vergadering nog kort wordt gesproken met elkaar, is zeer gebruikelijk’, aldus Scholten. ‘Woensdag was iedereen na een half uurtje weg. Het was nooit de bedoeling de indruk te wekken dat er sprake zou zijn van de reguliere nazit. Dat er dus wel alcohol aanwezig was, is een groot misverstand, maar dit heb ik (zoals gezegd) meteen gecorrigeerd.’

De VVD-burgemeester zegt dat hij net als sommige raadsleden ‘een vervelend gevoel’ heeft overgehouden aan deze situatie. Hij wil op zeer korte termijn met de fractievoorzitters bespreken ‘hoe we de zaken de komende vergadering nog beter kunnen regelen zodat er geen misverstanden meer kunnen ontstaan’.

Horecaondernemers vangen bot bij Haagse rechter.  Om meer besmettingen te voorkomen, moet sociaal contact worden beperkt.

Het was de week waarin het ene na het andere Europese land morrend in lockdown ging, geheel of gedeeltelijk. Valt er wel te ‘dansen’ met corona?

Meer over